НБУ виступає проти надання "Укрпоштою" банківських послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ виступає проти надання "Укрпоштою" банківських послуг

Фондовий ринок
663
Національний банк України (НБУ) виступає проти законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг в сфері поштового зв’язку” (№6601), зареєстрований у Верховній Раді 21 липня 2017 року.
Документом, зокрема, пропонується уповноважити ПАТ “Укрпошта” надавати послуги з обслуговування поштових рахунків і, відповідно, здійснювати емісію електронних платіжних засобів, а також надавати окремі банківські послуги без необхідності отримання банківської ліцензії. Крім того, проектом закону пропонується надати “Укрпошті” право нарівні з банками відкривати і вести кореспондентські рахунки в НБУ, інших банках країни і за її межами.
НБУ в листі зазначає: законопроект разом з наданням “Укрпошті” відповідних повноважень не передбачає виконання нею законодавчо встановлених вимог до банків, в тому числі, щодо структури капіталу, структури власності, ділової репутації керівників, технічного забезпечення, а також інших вимог – збереження і розкриття банківської таємниці, дотримання законодавства в сфері запобігання легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування поширення зброї масового ураження.
Крім того, зазначає центробанк, законопроект не містить гарантії повернення коштів клієнтам “Укрпошти”, не передбачає зобов’язання нарівні з банками здійснювати внески до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).
Центробанк також нагадує, що після націоналізації ПриватБанку (Київ) частка держави в банківському секторі перевищила 50%. У разі прийняття законопроекту №6601 на ринку виникне ще один державний банк, що суперечить представленим Міністерством фінансів в лютому 2016 року принципам реформування банківського сектора, які передбачають скорочення частки держбанків у банківській системі.
Враховуючи зазначене, НБУ вважає неприпустимим ухвалення відповідного проекту закону.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас