Welcome to Russia. Чим небезпечне роздавання російських паспортів українцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Welcome to Russia. Чим небезпечне роздавання російських паспортів українцям

Казна та Політика
3251
19 липня Державна Дума Російської Федерації прийняла в остаточному, третьому читанні законопроект, що спрощує процедуру отримання російського громадянства для українців.
Згідно з документом, для отримання дозволу на проживання або громадянства РФ потрібно надати нотаріально засвідчену копію заяви особи про відмову від громадянства України. Нині ж заявник зобов’язаний подати документ від повноважного органу української держави, що підтверджує звернення із заявою. На практиці такі довідки видають консульства України в Росії. Однак, як стверджують автори законопроекту, в числі яких локомотиви ідеї “русского мира” Костянтин Затулін і колишня прокурор Криму Наталія Поклонська, в даний час у громадян України, бажаючих отримати громадянство Росії або посвідку на проживання в РФ, виникають складнощі з отриманням необхідних документів від української сторони. В результаті, за словами Поклонської, стати володарями російського паспорта не можуть “десятки тисяч людей”.
МВС РФ бере ще вище: як заявила в ході обговорення законопроекту профільним комітетом Держдуми керівник головного управління МВС з питань міграції Ольга Кирилова, довідку про відмову від українського громадянства чекають і не можуть отримати близько мільйона осіб. З них 450 тис. звернулися за отриманням посвідки на проживання, інші бажають вступити в російське громадянство. Голова Комітету Держдуми з державотворення та законодавства Павло Крашенніков, у свою чергу, повідомив, що точних даних про кількість українських громадян, яких торкнеться законопроект, немає. “В Ростовській області нам повідомили, що у них сотні тисяч людей не можуть отримати довідку про відмову від українського громадянства. Але вести таку статистику складно, тому що фіксувати всіх неможливо”, — сказав він на засіданні комітету.
Втім, законопроект без проблем пройшов три читання і зараз очікує затвердження Радою Федерації, після чого документ направлять на підпис президенту Володимиру Путіну. Немає ні найменших сумнівів у тому, що закон пройде всі необхідні узгодження і вступить в силу 1 вересня цього року, як і планують його автори. 14 липня, перебуваючи в Бєлгороді, президент РФ заявив про свою повну підтримку спрощеної процедури отримання громадянства вихідцями з України. “Ми внесемо найближчим часом зміни в чинне законодавство і не будемо вимагати від них паперів, що підтверджують їх вихід з громадянства України. — Ред.)”, — сказав Путін.
Свою увагу до цього питання російський лідер пояснив дзвінком, що надійшов до нього в ході прямої телефонної лінії, коли якийсь громадянин поскаржився на те, що для отримання російського громадянства йому потрібна довідка про вихід з громадянства України, а в Києві йому такий документ не дають.
Після вступу закону в силу достатньо буде оформити у нотаріуса заяву про відмову від українського громадянства, одну копію надіслати в Україну, а другу передати російським міграційним органам.
Встановлена новим законом спрощена процедура буде діяти тільки у відношенні громадян України.
Доказ — квитанція
Цікаво, що в ході обговорення законопроекту у російських депутатів виникло питання: а як же упевнитися в тому, що заявник відмовився від українського громадянства? Зокрема, Сергій Іванов (ЛДПР) запитав у представника МВС, як відомство контролюватиме те, що після подання українцями в МВС заяви про відмову від громадянства вони її реально відправлять в Україну. На що Ольга Кирилова відповіла, мовляв, МВС буде вимагати квитанцію про оплату відправлення звернення. На практиці це може призвести до того, що в багатьох випадках українська сторона взагалі не дізнається про отримання громадянином України російського паспорта, а процедура виходу такої людини з українського громадянства не буде пройдена. Так вважає міграційний адвокат, директор консалтингової компанії “Єдине міжнародне партнерство” Олександр Євсютін.
“Такий громадянин може жити то в одній країні, то в інший і реалізовувати свої соціальні та політичні права і там, і там. Автоматичного реєстру громадян, який був би доступний і Україні, і Росії, не існує, тому перевірити факт наявності російського громадянства у певної людини можна, лише зробивши індивідуальний запит”, — говорить юрист. Втім, такі колізії існують і зараз: оскільки процедура виходу з українського громадянства вельми складна і тривала, багато людей, отримуючи паспорт іншої країни, не звертаються в українські органи влади і не здають український паспорт.
Вперті цифри
Незважаючи на пропагандистські дані РФ про масову відмову українців від українського громадянства на користь російського, таких заяв Україна розглядає лише близько 25 на місяць
Кількість клієнтів, які бажають отримати паспорт РФ, стабільна, каже адвокат. “Так само, як і росіяни у нас, українці в Росії можуть законно перебувати не більше ніж 90 днів протягом півроку. Тому вони хочуть отримати певний статус — дозвіл на роботу, посвідку на проживання або громадянство. Що стосується останнього, то найпростіший шлях — скористатися програмою переселення співвітчизників. Однак її мінус в тому, що до моменту одержання паспорта жити можна тільки в певних регіонах”, — розповідає юрист.
За даними заступника голови Верховної Ради Ірини Геращенко, озвученими на початку цього року, з 2014-го російське громадянство отримали 170 тис. українців. Геращенко тоді зазначила, що невідомо, скільки серед цих людей кримчан. При цьому у вересні 2014-го Федеральна міграційна служба Росії повідомляла, що серед двох мільйонів населення Криму російське громадянство отримали 98%.
Валерій Пацкан, народний депутат України (БПП), перший заступник голови парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, член Комісії з питань громадянства при президентові України, заперечує доводи російської сторони про затягування видачі довідок, як і інформацію про навалу українців, які бажають змінити громадянство на російське.
На кожному засіданні комісії, яка збирається приблизно раз на місяць, розглядається 200-300 заяв про вихід з громадянства, каже Пацкан. Приблизно половина цих людей — це емігранти, які виїхали з країни ще в 1990-ті. Що стосується тих 50% громадян, які вирішили змінити країну проживання в останні роки, то, за словами депутата, тільки 10% з них отримують російське громадянство. “Є встановлений законодавством порядок, і ніхто його не порушує. Але потрібно розуміти, що з боку Росії це одна з форм гібридної війни. Для Путіна важливо показати світовій спільноті, що серед населення України багато людей, лояльних до Росії і навіть бажаючих стати громадянами РФ”, — вважає парламентарій.
Інтерес Москви полягає ще й у тому, щоб максимально інтегрувати населення Донецької і Луганської областей без офіційного приєднання цих регіонів. Наявність великої кількості російських громадян, які проживають на цій території, стане ще одним фактором, що ускладнює повернення Донбасу під українську юрисдикцію. Крім того, не варто забувати про вибори президента Росії, заплановані на березень 2018 року. “Путіну потрібні голоси, в тому числі і цієї частини суспільства. Не надаючи окупованим територіям України офіційний статус, він роздасть населенню російські паспорти і таким чином продемонструє “турботу і підтримку” російськомовного населення самопроголошених республік”, — говорить Валерій Пацкан.
Після вступу закону в силу достатньо буде оформити у нотаріуса заяву про відмову від українського громадянства, одну копію надіслати в Україну, а другу передати російським міграційним органам.
Екс-міністр закордонних справ України, народний депутат, заступник голови парламентського Комітету закордонних справ Борис Тарасюк вважає, що цей крок РФ ще більше ускладнить українсько-російські відносини. “Я б розклав цю ситуацію на три аспекти. Перший аспект — політико-дипломатичний, з точки зору якого ці дії Росії — явний недружній акт, що суперечить законодавству України. Другий аспект — гібридна війна, одним з елементів якої є це рішення. Ця гібридна війна ведеться давно: досить згадати, чим займалося російське консульство у Сімферополі, — вербуванням українських громадян і таємною видачею їм російських паспортів. Третій аспект: цей закон закладає правовий фундамент під реалізацію ідеї “русского мира”.
З правової точки зору українська влада не може визнати такі дії РФ законними: вихід особи з українського громадянства лише шляхом подачі заяви суперечить Закону “Про громадянство”, згідно з яким єдиною підставою для цього може бути указ президента України”, — каже Тарасюк. Іншими словами, односторонні дії Росії щодо прийняття в своє громадянство українців на підставі нового закону не будуть мати для України правових наслідків, для нашої держави ці люди залишаться українськими громадянами. Натомість це може одержати наслідки юридичні і політичні. Так, громадяни, які вчинили злочини на території України і перебувають зараз у РФ, разом з російським паспортом отримають захист держави від українського правосуддя.
З політичної точки зору збільшення кількості людей з фактичним подвійним громадянством дозволить Росії поступово збільшувати електоральний базис для проросійських партій в Україні, адже такі люди зможуть голосувати на українських виборах.
Тарасюк вважає, що в цій ситуації Україні слід переглянути законодавство про громадянство, яке хоча й грунтується на концепції єдиного громадянства, однак не містить прямої заборони на отримання паспорта іншої держави.
Слов’янська робоча сила
Ще один інтерес РФ — трудові мігранти слов’янського походження. “Росія належить до числа країн, які відчувають брак населення і робочої сили. Можливо, таким чином вони хочуть поліпшити демографічну ситуацію, тим більше що зараз спостерігається зменшення трудової міграції з України в Росію і переорієнтація частини трудових мігрантів на країни Євросоюзу. Ймовірно, вони хочуть поліпшити становище тих, хто працює в РФ, щоб мотивувати їх залишатися”, — говорить завідувач сектором міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Олексій Позняк. При цьому, як і будь-яка країна, РФ зацікавлена в тому, щоб популяція зростала в першу чергу за рахунок людей, які за своїми ментальними характеристиками якомога менше відрізняються від основного населення країни, зазначає він.
Цифри російських ЗМІ, які говорять про щонайменше 2 млн українських “заробітчан” в Росії, вчений не підтверджує. “Трудових мігрантів з України в РФ ніколи не було більше ніж мільйон. Дослідження російських вчених, проведене в 2010 році, вийшло на середній показник 800 тис. осіб. Після цього ця цифра тільки зменшувалася. Думаю, зараз їх не більше ніж 500 тис.. Що стосується тих, хто виїхав з Донецького та Луганського регіонів у період активних бойових дій, то це близько одного мільйона осіб. Скільки з них повернулося назад, сказати важко. Більша частина, швидше за все, залишається в Росії”, — вважає Олексій Позняк.
Таким чином, якщо підсумувати трудових мігрантів та переселенців зі сходу України, то приріст населення Росії за рахунок українських громадян може скласти 1,5 млн осіб. Втім, більшість з цих людей вже живуть в РФ.
Що цікаво, Україна, з одного боку, як і всяка держава, зацікавлена у зростанні працездатного населення. З іншого — якщо всі заробітчани і переселенці раптом одномоментно повернуться на батьківщину, це призведе до колапсу внутрішнього ринку праці, зазначає Позняк.
Поки економічна ситуація в країні залишає бажати кращого, українці в пошуках кращої долі будуть прагнути виїхати “за бугор”. І якщо Польща і Угорщина спрощують для наших громадян процес працевлаштування, то північний сусід готовий роздавати паспорти.
Вікторія Свєтлова
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас