Розроблено сонцезахисний крем з ДНК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено сонцезахисний крем з ДНК

Технології&Авто
603
Дослідники з Бінгемтонського університету (США) розробили сонцезахисний крем, в якому використана штучно синтезована дезоксирибонуклеїнова кислота, пише Eurek Alert!.
«Ультрафіолетові промені можуть пошкодити ДНК людини, що дуже погано для шкіри, — каже Гай Герман, доцент кафедри біомедичних технологій в Бінгемтонському університеті. — Ми подумали, що можемо перевернути цю ситуацію на свою користь.
Ми вирішили насправді використовувати штучну ДНК як „жертовний“ шар. В результаті ультрафіолет замість пошкодження підшкірної ДНК покалічив її в поверхневому шарі шкіри».
Герман і команда дослідників синтезували тонкі і оптично прозорі кристалічні плівки дезоксирибонуклеїнової кислоти і облучили їх ультрафіолетом.
Вчені виявили, що чим більше вони впливають ультрафіолетом на плівку, тим краще плівка поглинає його.
«Іншими словами, якщо ви використовуєте плівку ДНК як сонцезахисний крем, то чим довше ви знаходитесь на пляжі, тим більший захист він забезпечує вам», — сказав Герман.
Як додатковий бонус крем з ДНК гігроскопічний. Це означає, що шкіра, покрита такою плівкою, може зберігати і утримувати вологу набагато краще, ніж непокрита шкіра. При нанесенні на шкіру людини крем здатний сповільнювати випаровування води і утримувати її в тканинах. Герман і його команда також хочуть перевірити, наскільки добре цей засіб може захищати рани від впливу зовнішнього середовища.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас