Вадим Іосуб: що таке криптовалюта? І чому її практично неможливо вкрасти? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: що таке криптовалюта? І чому її практично неможливо вкрасти?

Фінтех і Картки
4242
Давайте спробуємо розібратися, що ж таке криптовалюта і яким чином можна володіти нею, добувати або пересилати. По суті справи будь-яка криптовалюта являє собою цифровий файл, в який послідовно записуються власники і здійснювані ними операції.
При цьому кожен комп’ютер в мережі окремо взятої криптовалюти відстежує і записує зміни цього файлу, починаючи з самої першої транзакції.
Важливим моментом є та обставина, що, на відміну від будь-якої фіатной валюти (фідуціарні або фіатні гроші, кредитні гроші — гроші, номінальна вартість яких встановлюється та гарантується державою незалежно від вартості матеріалу, з якого гроші виготовлені або який знаходиться в сховищі банку — ред.), кожна криптовалюта не підкріплена ні фізичними активами, ні золотом.
По суті, цінність криптовалюти ґрунтується на впевненості користувачів у її цінності, як би абсурдно це не звучало.
Однак є ще одна важлива особливість, яка власне і становить основну цінність. Криптовалюту практично не можливо вкрасти, як може бути у випадку зі зломом банківського рахунку або банальною крадіжкою кредитної картки. Давайте спробуємо розібратися, за рахунок чого це досягається.
При створенні будь-якої транзакції в мережі криптовалюти всі комп’ютери, що входять в шукану мережу, записують її в умовну базу даних.
Забігаючи вперед, варто відзначити, що на сьогоднішній день, наприклад, Біткоїн – це децентралізована обчислювальна мережа, продуктивність якої більш ніж у 8 разів (за швидкістю розрахунку хешів SHA-256) перевищує сумарну обчислювальну потужність всіх суперкомп’ютерів світу.
Для того щоб зламати або захопити її, необхідно за фактом створити подібну їй мережу (копію), але більш потужну, ніж оригінал хоча б на 1%, що представляється практично неможливим. Це, у підсумку, і обумовлює неможливість підміни або виправлення транзакцій.
Варто відзначити, що вся історія транзакцій будь-якої криптовалюти є відкритою інформацією, тому її творцям було необхідно забезпечити її належним захистом.
Саме це і було досягнуто за допомогою технології шифрування блокчейн. Оскільки блокчейн являє собою повністю відкритий для перегляду реєстр всіх операцій в системі, то підключення до цього реєстру можливе як за допомогою власного гаманця, так і за допомогою веб-інтерфейсу спеціальних сервісів моніторингу з будь-якої точки світу, без паролів і будь-якої іншої авторизації.
При цьому, як і зазначалося вище, історію будь-якого платежу можна відстежити до самого моменту генерації монет, і він ніколи не буде видалений з бази даних.
Знаючи тільки адресу потрібної нам валюти, можна в будь-який час дізнатися всі транзакції, що прийняті цією адресою або відправлені з неї.
Не дивно, що ця властивість вже викликала чималий інтерес з боку урядів низки країн. Адже саме прозорість будь-якої транзакції може зіграти важливу роль у зниженні корупції при реалізації будь-якого урядового проекту.
До речі, тут також з’являються можливості для впровадження триконтурного обігу вже електронних грошей за типом планової економіки: внутрішній контур – споживання товарів і послуг, другий внутрішній контур – промисловий і зовнішній контур – міжнародна торгівля. Це важливо для таких флагманів світової економіки, як, наприклад, Китай.
Трохи деталізації: технологія блокчейн являє собою чітко структуровану базу даних з певними правилами побудови ланцюжків транзакцій і доступу до інформації, яка виключає крадіжку даних, шахрайство, порушення майнових прав і так далі.
Таким чином, технологія блокчейн спочатку зумовлює неможливість додавання фальшивого блоку або вилучення існуючого, оскільки це відразу буде видно у всій системі.
Грубо кажучи, не можна в структуру додати те, чого там бути не повинно. При видаленні блоку система точно так само реагує на зміну глобальної структури. Шифруванням кожної транзакції займаються всі комп’ютери, що входять в мережу, у підсумку перший «вузол», який зміг підібрати складний математичний шифр, що дозволяє простежити всю транзакцію від початку до кінця, отримує автоматично згенеровану алгоритмом системи кількість криптовалюти на свій рахунок.
Цей процес шифрування або криптування кожної транзакції і називається видобуванням або майнінгом криптовалюти. Саме в розрахунку на цю винагороду і створюються величезні “ферми криптовалют”.
Резюмуючи, варто відзначити, що криптовалюти і головним чином технологія блокчейн, у разі якщо вони продовжать розвиток у найближчі роки, здатні кардинально змінити існуючу світову фінансову систему.
Технології блокчейн дозволять поступово оцифрувати всі сфери діяльності людини і людства в цілому.
У разі ж «схлопування бульбашки», ознаки якого скептики бачать вже зараз, про криптовалюти забудуть так само швидко, як забули про гру з ловлею покемонів.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас