Небезпечний момент: чому всі банки бояться III кв. 2018 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Небезпечний момент: чому всі банки бояться III кв. 2018

Світ
1447
Нещодавно Bank of America опублікував один з найстрашніших фінансових графіків, який показує, що після кризи центральні банки ввели ліквідність у розмірі $15,1 трлн.
І навіть в 2017 р., коли світова економіка повинна поліпшуватися, вони додали рекордні $1,5 трлн.
Як зазначив Майкл Хартнетт з BofA, “центральні банки в сукупності все ще не відключили “друкарський верстат”: вони купили $350 млрд в квітні, $300 млрд в травні, трохи менше $100 млрд в червні”. 5 великих центральних банків купують менше, але все ще не продають.
Для ринку в майбутньому це може стати великою проблемою. ЄЦБ торік скоротив обсяг покупок з мінімальним впливом на ринок, але Маріо Драгі пішов на багато що, аби спробувати зробити це пересічною подією. І, судячи з усього, він знову оголосить про чергове звуження найближчим часом.
Банк Японії також очевидно скорочує вливання ліквідності, купівлі в останні місяці різко знизилися з середнього значення 80 трлн ієн до набагато нижчого рівня.
Piccy.info - Free Image Hosting
Справді, можна з упевненістю сказати, що тема введення ліквідності центральними банками, а точніше її вилучення, стала однією з найбільш обговорюваних тем у фінансовому співтоваристві.
Наприклад, в записці минулого тижня Ендрю Гартвейт з Credit Suisse писав, що “в річному численні сукупний баланс найбільших чотирьох центральних банків продовжуватиме розширюватися до 2018 року, хоча темпи розширення будуть неухильно сповільнюватися”. “Наші оцінки, які включають в себе припущення наших економістів щодо ЄЦБ, ФРС і Банку Японії з купівлі та підтримки поточних курсів валют, свідчать про те, що вже в III кварталі 2018 р. скорочення балансу ФРС почне перевищувати купівлю активів ЄЦБ і Банку Японії” , – вважає він.
Грубо кажучи, в III кварталі 2018 р. ринки можуть змінитися до невпізнання.
Piccy.info - Free Image Hosting
У порівнянному аналізі Citigroup економіст банку Кім Йенсен також розглядає глобальний баланс і, зокрема, момент, коли він перестане рости, а також те, що може статися, після того як “безпрецедентні зміни балансів”, які центральні банки нарощували, змінять вектор.
Процес вилучення ліквідності, згідно з Citigroup, почнеться в найближчі 12-18 місяців. До того моменту розвинені країни в середньому припинять купувати активи, позаяк ЄЦБ, Банк Японії і Банк Швеції скоротять купівлі, а ФРС почне скорочення балансу.
Все питання в тому, що саме буде, коли все це станеться.
Прагнучи підвищити довіру трейдерів, Citi в минулому проводив емпіричний аналіз декількох епізодів заміщення QE, щоб виявити, що “ринки активів досить добре поглинають ці зміни, але зі значною варіабельністю за епізодами”.
Незважаючи на те що раніше не було “глобального періоду пост-QE”, спостерігалися тимчасові уповільнення потоків чистих активів у сукупності і скорочення розміру балансу для конкретних країн.
З цих епізодів ми зможемо отримати деяке уявлення про те, чого можна очікувати, оскільки стимулювання з боку центрального банку через розширення балансу звужується, а потім припиняється.
Згідно з аналізом фінансові ринки не реагували послідовно або рівномірно на завершення або скасування купівлі чистих активів центральними банками.
Так, наприклад, ринкові показники інфляційних очікувань впали після закінчення QE2 і QE3 в США, але зросли після QE1 в 2009 р.
Інфляційні свопи єврозони знизилися з 2,4% до 1,6% в порівнянні з вікном погашення LTRO в 2013-14 рр., але по Великобританії аналогічні інструменти зросли за три місяці після закінчення QE1 (3,6% до 3,8%) і QE3 (3,0% до 3,5%).
Дійсно, в більшості випадків і для більшості ринків активів вплив закупівель ЦБ важко відстежити, і в той час було багато інших важливих подій, які могли бути більш значними для цін на активи, ніж купівлі центрального банку.
І необхідно відзначити, що з 2008 р. не було періоду, коли скорочувалися агреговані баланси центральних банків розвинених країн.
Але, як вважають в Credit Suisse і Citi, приблизно через 12 місяців у світі настане перший період сукупного скорочення балансу центральних банків. При цьому швидкість збільшення балансу вже скорочується швидкими темпами.
Piccy.info - Free Image Hosting
Найнебезпечніший момент для ринків – коли зростання ставок співпаде з три- або чотиримісячною модуляцією прибутку корпорацій. В очікуванні цього наступні пару місяців ринки будуть купувати волатильність, а в рамках інструментів з фіксованою прибутковістю поступово виводити кошти з ризикових активів, включаючи ринки, що розвиваються.
При цьому ринки почнуть реагувати на скорочення темпів зростання балансів вже цієї осені або взимку, через 3-4 місяці.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас