Де гроші: українська влада не поверне вкладене в Приватбанк - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де гроші: українська влада не поверне вкладене в Приватбанк - експерти

Кредит&Депозит
1889
Українська влада згодом не зможе виручити за націоналізований Приватбанк і половини від того, що вклала в його капітал: минулого тижня Мінфін влив у фінустанову 22,5 млрд грн., а до цього — 117 млрд грн.
«За банк навряд чи можна буде отримати більше ніж 30-40 млрд. грн. Очевидно, що ця сума непорівнянна з внесками держави в капітал», — зазначив керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.
У тому, що Приватбанк не повинен довго перебуває в руках чиновників, — не сумнівається ніхто. Але фінансисти не вірять у його продаж у найближчі півроку-рік.
«Очевидно, банк необхідно приватизувати як можна раніше, але така можливість навряд чи з’явиться до кінця сезону виборів 2019 року», — упевнений Паращій.
Політичний фактор стане ключовим у продажу націоналізованого банку, хоча економіка процесу — не менш важливий момент. З одного боку, владі доведеться довго пояснювати, куди пішли гроші, вкладені в капіталізацію Приватбанку, і чому держава не зможе повернути собі ці інвестиції. А з іншого — інвесторам, які, можливо, погодяться вкластися в наш банківський ринок, потрібно буде ще створити адекватні умови.
«Багато що залежить від привабливості банку та/або клімату для приватних інвесторів. Крім того, не останню роль грає ціна», — зазначив начальник відділу ринкових досліджень рейтингового агентства IBI Rating Віктор Шулик
Він вважає, що багато світових банківськіх груп зможуть собі дозволити придбання такої структури, як Приватбанк, з фінансової точки зору. Проте наважаться вони на ці вкладення не раніше вирішення спору Мінфіну з колишніми власниками націоналізованої структури.
«Питання лише в тому, чи захочуть стратегічні інвестори інвестувати в установу, яка не врегулювала всі питання з попередніми власниками. Судові позови можуть завдати більш сильний удар по репутації, ніж потенційна вигода від придбання установи, навіть за низькою ціною», — вважає Шулик.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас