Заплатити за Petya: українців збираються штрафувати за недотримання правил кібербезпеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заплатити за Petya: українців збираються штрафувати за недотримання правил кібербезпеки

Казна та Політика
3457
Днями народним депутатам надали для ознайомлення новий законопроект (№6711) про введення адмінвідповідальності за недотримання правил кібербезпеки.
В теорії законопроект повинен торкнутися, в основному, держслужбовців, але відповідальність можуть нести і посадові особи підприємств і організацій незалежно від форм власності.
Як розповів глава Інтернет асоціації України Олександр Федієнко, виходячи з тексту законопроекту, ініціатива швидше за все торкнеться тих приватних підприємств, які виконують роботи для державного сектору.
Так чи інакше, в разі прийняття документа, в Україні фактично введуть новий вид адміністративної відповідальності, а значить, не за горами нові перевірки і нові штрафи.
Невиконання вимог законодавства в інформнебезпеці на підприємстві буде загрожувати штрафом від 850 до 1700 грн. За повторне порушення протягом року доведеться заплатити вже більше – від 1700 до 2550 грн.
На думку експертів, наявність відповідальності, хоч і адміністративної, має змусити українських держслужбовців і всіх, хто має безпосередній стосунок до інформаційних баз, краще стежити за їх безпекою і не допускати таких ситуацій, як під час останньої кібератаки.
Разом з цим, на тлі останньої кібератаки, шанси прийняття даної ініціативи досить великі, незважаючи на її недосконалість, вважають експерти.

Довідка Finance.UA:

  • 27 червня Національний банк України попередив банки та інших учасників фінансового сектора про здійснювану зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом.
  • Експерти Департаменту кіберполіції України встановили, що вірусна атака на українські компанії виникла через оновлення програми “M.E.doc.” Масову хвилю заражень спровокувало оновлення цієї програми з вбудованим вірусним кодом, яке почалося вранці 27 червня.
  • Фахівці Symantec опублікували рекомендації щодо захисту комп’ютера від зараження вірусом-здирником Petya.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас