В Японії грошові банкноти продають з величезною націнкою (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Японії грошові банкноти продають з величезною націнкою (інфографіка)

Світ
1853
Майже все може бути куплено і продано в інтернеті. Втім, продаж звичайних грошових банкнот з величезною націнкою виглядає дивно. В Японії на електронному торговельному майданчику Mercari на початку року банкноти в ¥10 тис. ($90) пропонувалися за ¥13 тис.
Цей незвичайний бізнес викликав негативний резонанс, в результаті чого в квітні компанія заборонила подібні угоди. Конкуруючий сайт, Yahoo! Auctions, незабаром зробив те ж саме.
Покупці не прагнули придбати якусь рідкісну банкноту. Вони просто потребували грошей. Опинившись в складній фінансовій ситуації і вичерпавши весь свій банківський ліміт, їм нічого не залишалося робити, як купувати готівку за допомогою своєї кредитної картки.
Однак заборона призвела до появи витончених способів його обходу. Тепер “цінні портрети” Фукудзави Юкіти, письменника і філософа XIX століття, який справив великий вплив на становлення сучасної Японії, продаються на сайтах за ¥15 тис. Ця неймовірна надбавка за банкноту найвищої деномінації (¥10 тис.), на лицьовому боці якої зображений Фукудзава.
Зростання популярності подібних сумнівних угод з готівкою – ненавмисний результат надмірного захоплення субстандартним кредитуванням з боку великих банків Японії. Банкам, що стиснені багаторічними майже від’ємними процентними ставками, доводиться шукати більш прибутковий бізнес, включаючи високоризикове споживче кредитування, також відоме як сара-кін, або “гангстерське лихварство”.
Процентні ставки можуть доходити до 15%, і це в той час, коли ставки по іпотечних кредитах часто нижче 1%, зазначає британський журнал The Economist.
Згідно з даними Банку Японії заборгованість за незабезпеченими споживчими кредитами злетіла за останні шість років на 72% до ¥5,6 трлн ($50,3 млрд).
Piccy.info - Free Image Hosting
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас