Експерт розповів, яких цін на пальне варто очікувати у серпні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, яких цін на пальне варто очікувати у серпні

Енергетика
1187
Прогнозувати, які ціни пального сформуються в Україні у серпні, зарано. Єдине, про що можна говорити, так це про певні тенденції на ринку. Ймовірно, отримаємо певний потенціал до здорожчання нафтопродуктів, але не факт, що він буде реалізований.
Про це у коментарі розповів експерт паливного ринку Геннадій Рябцев.
“У нас зараз фактично сформувалося два ринки: це ринок бензину та дизельного палива і ринок скрапленого нафтового газу. Тенденції на цих ринках відрізняються. Якщо говорити про ринок бензину і дизельного палива, то їхня ціна буде визначатися курсом гривні та вартістю нафтопродуктів на кордоні. Зараз долар і євро зростають, а це означає що кожна одна гривня здешевлення долара означатиме +60 коп. в ціні бензину і дизельного палива через два тижні після відповідного зростання. Якщо нафтопродукти на кордоні дорожчають, то кожен відсоток зростання на кордоні означає через два тижні + 10 копійок зростання на заправках,” – зазначив експерт.
“Тому можна сказати, що через певний проміжок часу, на початку серпня, у нас сформуються економічні підстави для зростання цін. Але потрібно зазначити, що у нас конкурентний ринок бензину і дизельного палива. Тому, скоріше за все, враховуючи цей чинник, а також те що зараз є запас міцності в більшості компаній, потенціал до здорожчання може бути не реалізований”, – пояснив він.
Г.Рябцев зазначив, що на ринку скрапленого газу ризиків до зростання через вагому російську складову цін ще більше.
“По скрапленому нафтовому газу там ситуація інша. Цей ринок менше залежить від коливань курсу і від митної вартості. Тому що достатньо великою є вітчизняна складова – десь до третини.
І завдяки цьому, проблеми можуть виникнути лише в сегменті імпортних постачань. Зараз близько 80% імпорту скрапленого нафтового газу – це постачання з РФ, а у нас зараз складні відносини, і тому СБУ час від часу «кошмарить» учасників ринку, які завозять газ з РФ. Починають казати, що завозять з країни-агресора, а потрібно з іншої і так далі… Але постачальники пояснюють, що з РФ постачати краще, бо дешевше, і беруть газ лише у приватних компаній.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас