Мікроскоп-на-чіпі допоможе відновити втрачений зір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мікроскоп-на-чіпі допоможе відновити втрачений зір

Технології&Авто
1161
Вчені Університету Райса (США) на замовлення DARPA розробили мікроскоп-на-чіпі. Він повинен стати частиною нейроінтерфейсу високої роздільної здатності і в перспективі допомогти сліпим віднайти зір, пише Engadget.
У роботі вчених не йде мова про створення імпланта, що замінює людське око. Управління перспективних дослідницьких проектів (DARPA) при Пентагоні замовило різним науковим центрам розробку складових елементів нейроінтерфейсу майбутнього, який в принципі повинен замінити всі органи відчуттів. Грубо кажучи, картинка повинна передаватися прямо в мозок без участі очей. Те саме зі звуками. Вживлені в мозок датчики дозволять чути навіть абсолютно глухим.
В Університеті Райса розробили невеликий елемент майбутньої диво-технології. Це мікроскоп-на-чіпі, що вживлюється в мозок. Крихітний пристрій контролює роботу і активує нейрони, попередньо пофарбовані флуоресцентним розчином, введеним в черепну коробку. Чіп набагато досконаліший за існуючі мозкові зонди. За розрахунками дослідників, він повинен “бачити” близько мільйона нейронів.
Мета дослідження – визначити, як саме мозок отримує і обробляє сенсорну інформацію – зображення, звуки, тактильні відчуття.
Якщо масштабне дослідження, проведене на замовлення DARPA, увінчається успіхом, вчені спробують створити датчики, що вживлюються в мозок, які замінять органи почуттів. Сліпі, наприклад, зможуть бачити навколишній світ при непрацюючих очах. Відеосигнал буде транслюватися прямо на чіп в корі головного мозку, який передасть зображення відповідним групам нейронів.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас