Як може змінюватися курс гривні в найближчі три роки - думки експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як може змінюватися курс гривні в найближчі три роки - думки експертів

3208
Поки українська нацвалюта продовжує зміцнюватися, з осені фінансисти очікують відновлення девальвації. Журналісти з’ясували, що чинитиме тиск на гривню, як може змінюватися курс гривні в найближчі три роки і в якій валюті краще розмістити депозит з урахуванням тенденцій валютного ринку.
У порівнянні з піковими показниками початку 2017 року гривня вже зміцнилася більш ніж на 6%. У другій декаді липня офіційний курс перетнув позначку в 26 UAH/USD і станом на 13 липня склав 25,91 UAH/USD. У подібному сезонному зміцненні української нацвалюти немає нічого дивного. Схожу динаміку гривня демонструвала і рік тому.
Прогнози бюджетної резолюції Мінфіну щодо середньорічного курсу гривні в 2017-2020 роки в цілому опитані експерти оцінюють по-різному.
“Запропонований сценарій ми розглядаємо як помірно оптимістичний, позаяк при збігу позитивних факторів подібні курсові орієнтири можна утримати”, – говорить Андрій Шевчишин. Серед таких сприятливих обставин називає продовження реформ і співпраці з МВФ, реалізацію заявлених і узгоджених з МВФ земельної і пенсійної реформ, вихід на міжнародні ринки капіталу для рефінансування боргового навантаження в 2019-2022 роки. Крім цього, на думку Шевчишина, для реалізації такого сценарію економіка України повинна відновлюватися в темпі понад 3% в рік і не відчувати зовнішніх цінових шоків.
З іншого боку, старший аналітик інвесткомпанії Adamant Capital Костянтин Фастовець вважає бачення курсової ситуації, викладене в бюджетній резолюції Мінфіну, дещо песимістичним: “Прогноз Мінфіну на 2018 рік також означає перегляд інфляційних цілей НБУ в бік підвищення, бо при девальвації в 5% буде неможливо утримати інфляцію в рамках 6% з урахуванням допустимого відхилення в 2% в обидва боки. Прогнози на 2019-2020 роки також виглядають дещо завищеними”.
Радіти зміцненню нацвалюти залишилося недовго. За прогнозом головного економіста Альфа-Банку і Укрсоцбанку Олексія Блінова, зміна динаміки курсу на девальваційну, ймовірно, відбудеться вже в серпні, і за базовим сценарієм до кінця 2017 року курс гривні до долара США ослабне на 10% від нинішнього рівня. В інвесткомпанії Dragon Capital до кінця 2017-го очікують ослаблення гривні до рівня 28-29 UAH/USD. У Forex Club базовий прогноз на кінець року – 29 UAH/USD, негативний – 31 UAH/USD, оптимістичний – 27-27,5 UAH/USD.
У більш віддаленій перспективі курс гривні буде прямо залежати від ситуації на світових сировинних ринках. Експерт Ігор Гарбарук зазначає, що в структурі експортного товарообороту України частка чорних і кольорових металів становить 24,1%, частка продуктів харчування і сировини для їх виготовлення – 45,4%, а промислових товарів – всього 1,4%. Якщо ціни на сировинних ринках будуть стабільними, можна розраховувати на значні надходження валюти в країну і, відповідно, сприятливу кон’юнктуру для гривні. З іншого боку, падіння цін на сировину призведе до скорочення експортної виручки, що чинитиме тиск на гривню.
Щоб позбавити курс національної валюти від такої залежності від світових сировинних ринків, Україні в довгостроковій перспективі потрібно робити ставку на розвиток експорту послуг, малого транскордонного підприємництва, виробництва експортної продукції з високою доданою вартістю тощо.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас