Вчені записали анімацію в ДНК за допомогою CRISPR і відтворили її — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені записали анімацію в ДНК за допомогою CRISPR і відтворили її

Технології&Авто
1433
Вперше вдалося закодувати рухоме зображення в ДНК живих молекул. Ролик був досить примітивним, але важливо, що дослідники відтворили його прямо з ДНК, повідомляє ScienceDaily.
Вчені кажуть, що це важливий крок на шляху до створення «молекулярного рекордера», який колись зробить можливим доступ до архіву внутрішніх станів, через які пройшла клітина, що розвивається. Можливість запису послідовних подій, наприклад фільму, є ключем до переосмислення запису на молекулярному рівні, говорять вчені. Тепер молекула може зберігати не тільки генетичну інформацію, але і будь-яку іншу. За цією схемою клітини можуть бути індуковані для реєстрації будь-яких молекулярних подій у своєму власному геномі. Потім інформація може бути отримана шляхом секвенування генома таких клітин.
«Ми хочемо перетворити клітини на істориків, — пояснює співробітник Гарвардської медичної школи в Бостоні невролог Сет Шипман. — Ми представляємо систему біологічної пам’яті, яка значно менша порівняно з сучасними технологіями, але набагато більш універсальна. Вона здатна непомітно відслідковувати всі події, що відбуваються з клітиною з плином часу».
Вчені записали анімацію в ДНК за допомогою CRISPR і відтворили її
Дослідникам потрібно було довести, що ДНК може використовуватися для кодування не тільки генетичної інформації, але і будь-якої іншої довільної послідовної інформації. Вони використовували для цього технологію редагування геному CRISPR. За її допомогою вони продемонстрували, що можуть закодувати в ДНК і витягти зображення людської руки. Потім вони закодували і пізніше відтворили кадри класичної анімації їх 1870-х: послідовність фотографій, на яких зображений кінь з вершником.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас