Новий закон зобов'яже школи звітувати про витрачання батьківських грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий закон зобов'яже школи звітувати про витрачання батьківських грошей

Казна та Політика
1094
Міністерство освіти і науки України пропонує в новому законі про освіту зобов’язати шкільні благодійні фонди, що акумулюють гроші батьків на потреби шкіл, звітувати за витрачені кошти. Про це заявила міністр освіти Лілія Гриневич.
«Закон про освіту, який сьогодні поставлено на голосування у парламенті, для нас він надзвичайно важливий, тому що без цього закону ми не можемо здійснювати справжнє реформування освіти. Так от, в цьому законі є стаття, яка буде зобов’язувати всі навчальні заклади в обов’язковому порядку публікувати всі кошти, що надходять на утримання цієї установи, і як вони витрачаються. Тоді стане ясно, і батьки зможуть поставити питання тим, хто заохочує їх здавати гроші, – якщо, наприклад, орган місцевого самоврядування виділив для цієї школи кошти на ремонт, тоді не зрозуміло, чому збираються ці кошти на ремонт у батьків», – заявила Гриневич.
Крім того, Гриневич пояснила, що сьогодні з батьків збирають гроші на ремонт так звані благодійні фонди, які міністерство не має права заборонити. Щоправда, міністр змовчала про те, що в школах дають негласну настанову на створення таких фондів.
«Дуже важливо, щоб ці фонди, які збирають ці кошти, чітко звітували перед батьками, на що ці гроші йдуть. Думаю, це одна з новел закону про освіту, яка повинна показати, скільки тіньових коштів у нашій системі освіти і яким чином вони витрачаються. В результаті фінансової децентралізації органи місцевого самоврядування мають зовсім інші можливості – у них збільшилася дохідна частина бюджету в кілька разів. Вони зараз мають набагато більше можливостей забезпечити школи всім необхідним», – заявила Гриневич.
За словами міністра освіти, не всі батьки можуть дозволити собі здавати гроші в шкільні фонди, що відбивається на ставленні до дітей.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас