Олександр Рудь: доступне житло – питання часу чи нездійснена мрія? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Рудь: доступне житло – питання часу чи нездійснена мрія?

Нерухомість
915
«Відкривається полювання за доступними квадратними метрами…» – черговий красивий рекламний лозунг чи реальність, яка вже близька для більшості українців? Коротко про ситуацію та подальші інвестиційні перспективи на ринку столичної житлової нерухомості.
Стабільно зростаючий ринок нерухомості – це дзеркальна проекція здорової економіки будь-якої країни. Нерухомість як інвестиційний інструмент вже багато років поспіль заслуговує пальму першості для консервативних інвесторів, які надають перевагу відносно низькій прибутковості, але при цьому досить стабільній.
Обмеженість у виборі доступних інвестиційних інструментів для збереження/збільшення накопиченого капіталу і нестабільність банківської системи в Україні і дозволяє простим українцям, які накопичили n-у суму коштів, відчути себе повноцінними інвесторами.
Так, багато хто купує житло в зв’язку з життєвими обставинами, але є ті, які в першу чергу розглядають даний актив як постійний пасивний інвестиційний дохід.
Де дно?
Згідно з міжнародним дослідженням Global House Price Index, за рівнем падіння за 2016 рік перше місце в світі посіла Бразилія, а друге – Україна.
Після відносної стабілізації в 2012 році, в 2014 році ринок нерухомості пішов у круте піке: ціни на квартири в доларовому еквіваленті падали на 2% щомісячно.
У 2017 році спостерігається поступове зниження темпів падіння приблизно на 0,2-0,5% на міс., що може сигналізувати про відносну стабілізацію цін до початку 2018 року.
Проте Україна продовжує залишатися однією з найдорожчих в Європі за вартістю іпотеки, що становить зараз близько 20% річних.
Негативний вплив також чинить вкрай низька купівельна спроможність населення, бо більшість доходів українців все-таки прив’язані до гривні.
Так, у 2013 році гідні пропозиції на однокімнатну квартиру за ціною нижче, ніж 55 тис. дол., рідко зустрічалися. При курсі 8 грн/дол. це було 440 тис. грн. Зараз забудовники пропонують цілком адекватні «однушки» за 36 тис. дол., однак при курсі 26 грн/дол це становить 936 тис. грн.
Так, очевидно, що у виграші ті, хто тримав свої заощадження у валюті, вони могли в середньому заощадити 30-35% при купівлі житла.
Для тих, хто тримав заощадження в національній валюті, купівля квартири стала дорогим заходом. Середньостатистичному українцю з з/п 10 000 грн доведеться її відкладати більше ніж 10 років, не витрачаючи на інші потреби.
Попит/пропозиція
Ціни падають, а девелопери будують нові об’єкти темпами, що випереджають попит. У підсумку виграють покупці, а ось забудовники можуть отримати фінансові проблеми і недобудови.
Нова «бульбашка» чи грамотний розрахунок забудовників – все більше закрадаються такі думки у покупців столичної нерухомості при черговому поході у відділ продажів нових ЖК.
Незважаючи на відсутність різких коливань цін на ринку нерухомості, очікування продавців і покупців досить сильно різняться.
Продавці сподіваються як на стабілізацію цін на нерухомість, так і в цілому на зростання економіки.
Водночас, покупці сподіваються, що ціни на нерухомість продовжать знижуватися, тому вкладати збережені гроші в квартири не поспішають.
Більш того, великі обсяги пропозицій насторожують потенційних покупців. Адже багато хто з девелоперів вкладають кошти в будівництво нових об’єктів, отримавши прибуток з тих, будівництво яких розпочато раніше (іноді ще незавершених до кінця — авт.).
При цьому будівельники змушені знижувати ціни на «старі» об’єкти, щоб стимулювати покупців і витримувати графік фінансування.
Підсумовуючи, при кризових явищах в економіці сектор нерухомості одним із перших відчуває на собі наслідки, і, навпаки, при відновленні нерухомість і будівництво відновлюється в числі останніх.
Ринок буквально реагує на всі зміни в ситуації в Україні: наприклад, загострення ситуації на Донбасі – люди призупиняють або скасовують угоди з нерухомістю, впав курс гривні – попит на квартири падає.
У всьому світі вигідні умови іпотеки стимулюють зростання ринку нерухомості. Приміром, у США процентна ставка за іпотекою може коливатися в межах 3-5% (залежно від суми початкового внеску і тривалості кредиту). При цьому якщо в Україні отримати можна не довше, ніж на 15 років, у США іпотеку можна виплачувати 30 років.
Олександр Рудь, керівник з корпоративного бізнесу Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас