Податківці візьмуть під ковпак всі дорогі покупки українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податківці візьмуть під ковпак всі дорогі покупки українців

Особисті фінанси
7709
Влада готується взяти на олівець витрати українців. Про тотальний контроль поки що не йдеться. Натомість створюються законодавчі умови, які дозволять податківцям збирати дані про покупки громадян.
Нещодавно уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 6667, в якому пропонується віддати контроль за сплатою пенсійного внеску Державній фіскальній службі, позбавивши цих повноважень ПФ.
«Підшефними» податківців пропонують зробити, зокрема, казенні підприємства пробірного контролю, які таврують ювелірні та інші вироби з дорогоцінних металів. Вони виконують функції податкового агента для своїх клієнтів – юридичних та фізичних осіб. Тобто перераховують податок у розмірі 10% від вартості металу в ПФ.
Зрозуміло, що ця сума в подальшому закладається у вартість на готовий виріб, тому цей збір платить кожен українець, що купує каблучку або ланцюжок.
Зараз ці підприємства подають звіти до ПФ, а контроль за правильністю сплати здійснює ДФС. Але, як зазначено в пояснювальній записці, Кабмін хоче передати всі повноваження податківцям, у яких можливості зі збирання грошей та контролю платежів «значно ширші».
«Вони мають доступ до нотаріальної таємниці, право отримувати необхідні дані від органів, уповноважених видавати ліцензії тощо», — йдеться в пояснювальній записці.
Для чого ще потрібні «більш широкі можливості», якщо не для посилення контролю?
Швидше за все, з пробірних підприємств експеримент тільки почнеться. Адже в законопроекті зазначено, що Кабмін повинен буде затвердити форму звіту, уточнювати терміни його подання та процедуру сплати збору не тільки за операціями таврування ювелірних виробів, а також з придбання легкових автомобілів, нерухомості (1% від вартості), надання послуг стільникового мобільного зв’язку.
Створення єдиної бази таких відрахувань допоможе податківцям, по-перше, взяти під контроль правильність сплати пенсійного збору. Не секрет, що зараз, купуючи, скажімо, квартиру на вторинному ринку або вживану машину, українці платять податок тільки зі спеціально заниженої вартості, що зазначається в договорі купівлі-продажу. Особливо ці операції ніхто не контролює, ПФ просто бере гроші, які йому перераховують.
По-друге, влада зможе більш точно оцінити реальні витрати українців і їх структуру, зокрема, і за групами об’єктів, які зараз перебувають у тіні (та сама вторинна перепродаж авто, квартир тощо). Як надалі держава розпорядиться цими даними — поки що невідомо. Можливо, інформацію використають при прийнятті рішень про зміну оподаткування того чи іншого сегменту ринку.
По-третє, не виключено, що, «потренувавшись» на окремих платниках, податківці почнуть контролювати всі пенсійні внески українців, що загалом цілком укладається в стратегію майбутньої пенсійної реформи.
Підкуповують спрощенням
Як розповіла партнер, керівник практики міжнародного податкового планування та корпоративного структурування Eterna Law Оксана Кнейчук, якщо законопроект приймуть, пробірні підприємства повинні будуть подавати звіти про нарахування та сплату збору не в Пенсійний фонд, а в органи ДФС. Мова йде про шість казенних підприємств.
При цьому сам порядок сплати збору зазначеною категорією платників не зазнав змін (збір сплачується на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до державного бюджету).
«Зміна цілком логічна, оскільки правильність нарахування і сплати збору, а також інших податків, перевіряють органи ДФС. У той час як звіти, які і потрібно перевіряти, подаються до Пенсійного фонду. Тому при податкових перевірках органи ДФС створювали додаткові труднощі», — розповів юрист юридичної фірми ILF Арсен Бучковський.
Наприклад, щоб провести перевірку, необхідно було отримувати інформацію про сплату збору у Пенсійного фонду. Без цього ДФС не могло проконтролювати, чи сплатило підприємство пенсійний збір.
Після прийняття законопроекту звіти про сплату пенсійного збору будуть подаватися до органів ДФС.
Тільки початок
Для підприємств нова норма змінить небагато — дещо полегшить внутрішнє адміністрування. Звіт про сплату пенсійного збору буде разом з іншою звітністю за податками і зборами подаватися в один орган — Державну фіскальну службу.
Ліквідують і процедуру подвійного контролю, коли спочатку Пенсійний фонд перевіряє звіт, а потім правильність нарахування і сплати збору — ДФС.
Повноваження затвердження порядку сплати пенсійного збору розділять між двома органами: Кабміном і ПФ.
Уряд буде затверджувати форму звіту, уточнювати терміни його подання та процедуру сплати збору. Причому, як вже було зазначено вище, не тільки за операціями таврування ювелірних виробів, а також з придбання легкових автомобілів, купівлі-продажу нерухомості, надання послуг стільникового мобільного зв’язку.
Для реалізації нововведення хочуть змінити не тільки закон «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», але й порядок його сплати з окремих видів госпоперацій (затверджений постановою КМУ №1740 від 1998 р.)
«У новому порядку потрібно буде вказати, що звіти про нарахування та сплату збору повинні подаватися до органів ДФС (а не в Пенсійний фонд) не тільки казенними підприємствами пробірного контролю, але і іншими платниками збору, що здійснюють окремі види господарської діяльності (зокрема, операторами стільникового зв’язку)», — розповіла Оксана Кнейчук.
За словами Арсена Бучковського, за іншими операціями, як існуючими, так і тими, які, можливо, будуть прийняті пізніше, порядок сплати пенсійного збору буде затверджувати сам Пенсійний фонд.
«Можливих наслідків для бізнесу на даному етапі немає. Але, можуть бути в майбутньому: Пенсійний фонд ухвалить новий порядок сплати пенсійного збору, наприклад, за пільговими пенсіями», — зауважив Бучковський.
За словами Оксани Кнейчук, можливо, цей законопроект стане кроком у напрямку більш масштабного перерозподілу повноважень між органами ПФУ та ДФС з адміністрування внесків на пенсійне страхування, як це, наприклад, відбулося в РФ, починаючи з 2017 року.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас