Андрій Сиротін: чим можна мотивувати громадян «виходити з тіні»? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Сиротін: чим можна мотивувати громадян «виходити з тіні»?

Казна та Політика
2462
Проблема дефіциту Пенсійного фонду не нова для України, на сьогодні він становить близько 140 мільярдів гривень. Дану проблему покликана розв’язати нова пенсійна реформа, але і вона не обіцяє вирішення цього питання в найближчому майбутньому.
Частково причиною є демографічна ситуація в країні – на 13 мільйонів пенсіонерів припадає 7 мільйонів офіційно працюючих (9 мільйонів, якщо рахувати підприємців).
Водночас, немалу роль відіграє те, що близько 60 тис. людей працює без оформлення договору, а кількість осіб, які отримують так звану «сіру зарплату», за деякими оцінками може досягати 50%.
Для того щоб розібратися з можливими інструментами, якими можна боротися з цією проблемою, розглянемо переваги і недоліки неофіційної оплати праці для кожної зі сторін.
Якщо розглядати переваги для співробітника:
- формування розміру майбутніх пенсійних виплат. Саме розмір середньої зарплати і термін трудового стажу роблять основний вплив;
- офіційна заробітна плата істотно спростить оформлення кредиту або підтвердження походження коштів при великих покупках. Однак, з огляду на дуже низький попит на довгострокові заставні кредити, даний пункт тимчасово відійшов на другий план. Незважаючи на те, що багато великих банків заявили про плани розвивати і стимулювати іпотечне кредитування, ціна ресурсів все ще досить велика;
    
- і, звісно, це все види соціальних гарантій. Не кожна людина замислюється про це на етапі прийому, але офіційна зарплата це: легальні лікарняні виплати, своєчасні виплати, відсутність можливості маніпулювати розміром заробітної плати, і звичайно, можливість відстоювати.
Єдині, кому може бути невигідне отримання офіційної зарплати – боржники. Адже саме з офіційної заробітної плати держава може утримувати кошти.
Що ж до роботодавця, найбільш значущі аргументи виплачувати зарплату офіційно в повному обсязі:
 - чистота перед законом;
- відсутність репутаційних ризиків і прозорість відносин з персоналом.
Що для багатьох компаній, особливо великих і іноземних, цінується вище можливості заощадити на оподаткуванні.
Безумовно, дана проблема потребує комплексного вирішення. У короткостроковій перспективі з боку держави може використовуватися метод «батога і пряника», у випадку з контролем податків «батіг» – це позапланові перевірки, а «пряник» – розробка системи лояльності для добросовісних компаній.
У довгостроковій перспективі має сенс перехід на накопичувальну пенсійну систему.
На сьогодні люди не бачать ефекту від сплати податку і погано уявляють, як саме він впливає на пенсійні виплати в майбутньому. Однак, якщо відрахування із заробітної плати будуть безпосередньо формувати індивідуальний пенсійний рахунок людини, це може стати вагомим аргументом на користь офіційних зарплат.
Що ж стосується громадян, пояснювати переваги офіційних заробітних плат можливо лише шляхом підвищення їхньої юридичної та фінансової грамотності. Хоча, при такому високому рівні безробіття, як зараз, не кожен претендент буде відмовлятися від цікавої пропозиції з причини «сірої зарплати».
Андрій Сиротін, менеджер по роботі з корпоративними клієнтами Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас