Як українцю виїхати на роботу в Нідерланди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українцю виїхати на роботу в Нідерланди

Особисті фінанси
44936
Нідерланди – невеличка країна в Західній Європі, яка знаходиться між Німеччиною і Бельгією. Держава є дуже розвиненою в плані економіки, тому трудові мігранти активно шукають можливість для працевлаштування тут.
Нідерланди, або як неофіційно називають цю країну, Голландія – держава з високою щільністю населення. Незважаючи на площу 41 543 км, населення Нідерландів становить 16,9 млн осіб.
Робота в Нідерландах для жителів України – хороший шанс не тільки заробити, але і пожити в самому центрі Європи. У країні дуже м’який клімат, тут у будь-якому місті можна знайти безліч цікавих для туриста місць.
Голландія займає шосте місце за розміром економіки в Євросоюзі. Країна є одним з ключових транспортних хабів єврозони. Безумовно, це позитивно впливає на міжнародну торгівлю та показники нідерландського експорту. Приміром, у 2015 році Нідерланди посіли друге місце за експортом продовольства, програвши тільки США.
У 2017 році рівень безробіття в Нідерландах становить 5,6%. Це досить низький показник за мірками ЄС. Якщо говорити про найбільш перспективні для працевлаштування сфери економіки, то тут виділяється аграрна галузь. Хоча в ній зайнято лише 2% голландців, але попит на працівників тут існує постійно. Ще одна перспективна галузь – високі технології. В Нідерландах працюють такі великі компанії, як Philips і Shell Group, які залучають іноземних працівників.
Давайте детально розберемося, як потрапити на роботу в Нідерланди і на які вакансії можна розраховувати.
Працевлаштування в Нідерландах
Щоб влаштуватися на роботу в Нідерландах, жителям з країн, що не входять в ЄС, необхідно виконати певні процедури. Зокрема, для легального працевлаштування обов’язково потрібно отримати спеціальний дозвіл.
Голландські фахівці вважаються досить якісною робочою силою, та й самі вони намагаються максимально заповнити місцевий ринок праці. Жителі інших країн ЄС також активно їдуть працювати в Нідерланди, оскільки зарплати там вищі навіть за мірками Євросоюзу. Щоб захистити інтереси місцевої робочої сили, в Нідерландах передбачили особливі умови для працевлаштування іноземців із третіх країн. Для цього необхідно попередньо отримати дозвіл на роботу (TWV) і посвідку на проживання (ВНЖ).
Фахівцям, які легально їдуть на роботу в Нідерланди на термін більше ніж три місяці, надають спеціальний документ – GVVA, що поєднує дозвіл на роботу і ПНП. Щоб його отримати, роботодавець, який погодився взяти іноземного фахівця, повинен звернутися до Служби імміграції і натуралізації Голландії (IND).
Зазначимо, що деякі групи працівників можуть не оформляти цей документ. До них належать:
  • працівники, які їдуть на строк до трьох місяців;
  • сезонні робітники;
  • студенти.
Для них передбачена інша процедура, при якій дозвіл на працевлаштування і ПНП оформляються окремо.
Як було сказано вище, проблем з дефіцитом працівників в Голландії не спостерігається. Тому, щоб розраховувати тут на працевлаштування, необхідно бути кваліфікованим фахівцем або сезонним працівником, згодним на виснажливу фізичну роботу.
Нідерландська компанія може взяти іноземця тільки після виконання деяких умов. Приміром, вона повинна довести, що претендентів на посаду не знайшлося всередині країни і серед претендентів з Євросоюзу. Також слід дати оголошення про вакансії в нідерландських і європейських ЗМІ. Сама ж вакансія повинна бути відкрита як мінімум протягом 35 днів.
Зазначимо, що для деяких категорій працівників існують виключення з правил. Їм для працевлаштування не потрібно отримувати спеціальний дозвіл, а компаніям виконувати формальні процедури. Зокрема, сюди належать:
власники Блакитної картки ЄС;
іноземні бізнесмени, які працюють у своїй компанії в Голландії;
випускники нідерландських університетів протягом року з моменту випуску;
кваліфіковані спеціалісти, які можуть зробити значний внесок в нідерландську економіку;
члени сім’ї власника нідерландської ПНП з правом на працевлаштування
Для кваліфікованих трудових мігрантів у Нідерландах щороку встановлюють мінімальний рівень оплати праці. Він є одним з факторів надання іноземцю ПНП.
В 2017 році рівень оплати для окремих категорій іноземних фахівців становить:
випускник нідерландського університету в перший рік після випуску – 2272 євро;
молодший за 30 років – 3170 євро;
старший за 30 років – 4324 євро;
власник Блакитної картки ЄС – 5066 євро.
Але все ж найбільш популярним способом працевлаштування для українців в Голландії є сезонна робота. У такому разі можна оформити ПНП за прискореною процедурою з правом перебування на території країни на термін не більше ніж шість місяців.
Зазвичай сезонна робота в Нідерландах пов’язана з діяльністю в сільському господарстві – на плантаціях або полях. Приміром, часто іноземці збирають полуницю, фрукти і овочі, а також пакують квіти. Платять за це до 2 тис. євро на місяць.
Де шукати роботу в Голландії
Знайти хорошу вакансію і переконати голландського роботодавця, що ви саме та людина, яка йому потрібна, – складне завдання. Щоб підвищити свої шанси, необхідно користуватися різними видами пошуку вакансій.
Якщо у вас немає знайомих в Нідерландах, а фінансові можливості не дозволяють відвідати країну як турист, щоб побачити все своїми очима, радимо починати пошук роботи в інтернеті.
Для початку зайдіть на офіційний портал Державної служби зайнятості Нідерландів. Тут, крім даних про вакансії, ви знайдете велику кількість корисної інформації для претендентів.
Олексій Мельниченко
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас