В яких випадках через борги можна залишитися без квартири - коментарі юристів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В яких випадках через борги можна залишитися без квартири - коментарі юристів

Особисті фінанси
3035
Згідно з новою редакцією закону Про ЖКП, яку депутати прийняли в першому читанні, всім боржникам нараховуватимуть за кожен день прострочення пеню в розмірі 0,1% від суми боргу. Пеню почнуть нараховувати щомісяця, хоча вона і не зможе перевищувати суму заборгованості. Тобто, борги злісних неплатників можуть подвоїтися.
Чинне законодавство дозволяє ЖЕКу чи іншому постачальнику комунальної послуги подавати в суд для стягнення заборгованості. У результаті суддя має право накласти арешт на машину, квартиру або інше майно і через виконавчу службу продати його в рахунок боргу. Проте в спеціальному роз’ясненні Мін’юсту з цього приводу зазначається, що Конституція захищає право українців на житло, а його вилучення можливе тільки в крайньому випадку.
За словами юриста Eterna Law Володимира Бандури, повинна бути певна відповідність між сумою боргу і вартістю житла. Крім того, якщо в квартирі або будинку прописані неповнолітні діти, для виселення необхідний дозвіл від органів опіки, а самим дітям забезпечено надання іншого житла.
Як зазначає юрист ЮК Волхв Ярослава Борка, нова редакція закону Про виконавче провадження, прийнята в цьому році, відрізняється від позиції Мін’юсту. Зокрема, у роз’ясненні йдеться про беззаперечну заборону на вилучення житла боржника та земельної ділянки, на якій воно розташоване.
“У новій редакції закону така заборона передбачається, проте з умовами – звернення стягнення на єдине житло та земельну ділянку під ним не проводиться, якщо сума боргу не перевищує 20 розмірів мінімальної зарплати (64 тис грн). У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника“, – розповіла Ярослава Борка.
За словами старшого юриста ЮФ ILF Катерини Олійник, держвиконавець повинен переконатися, що іншого варіанту для погашення боргу немає. Для цього він перевіряє, чи є гроші на банківських рахунках, чи числиться за боржником зареєстрований транспорт, чи є інші доходи (зарплата, стипендія) і активи (наприклад, земельні ділянки). І тільки в крайньому випадку він може почати процедуру реалізації житла боржника.
Адвокат ПКК Де-Юре Андрій Павлишин розповів, що теоретично борг у 64 тис. грн за ЖКГ неможливий, але практично, наприклад, ОСББ можуть нарахувати і таку заборгованість власникам великих квартир, тим більше з урахуванням інфляції, пені та 3% річних.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас