Що чекає на гривню влітку - думка експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що чекає на гривню влітку - думка експертів

Валюта
8872
Чим ближче до екватора літа, тим стрімкіше продовжує дешевшати долар в Україні. Журналісти дізналися у фінансових експертів, чому зміцнюється гривня і падає долар, а також який курс гривні можуть очікувати українці до кінця цього року.
Зміцнення гривні – сезонне явище. “Літо – період затишшя у всіх сферах. У літні місяці в Україні традиційно низька, а то і нульова інфляція, а також низький попит на валюту. Тому НБУ в цей період зазвичай виходить на міжбанківський ринок, як правило, з метою викупу валюти, а не її продажу для підтримки курсу. Влітку курс буде коливатися на рівні 25,9-26,1”, – розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
Також, за словами економістів, є ще один важливий фактор, якого статистика поки не показує. “Швидше за все, збільшилися перерахування від наших працівників за кордоном. Дуже багато людей їде в Польщу. Там зареєстровано понад мільйон офіційно працюючих українців. У статистиці ми не бачимо, щоб сильно збільшився приплив грошей від них. Але я думаю, що статистика просто не все враховує, і ці гроші приходять в країну. Тому така ситуація на валютному ринку і створилася”, – вважає головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан.
При цьому експерти в один голос запевняють, що тенденція збережеться, але сильного здешевлення долара в Україні чекати не варто.
За словами Пендзина, щоб увійти в прогнозований бюджетом середньорічний курс гривні в 27,2 грн за долар, Нацбанк спокійно може опустити курс гривні до 26-26,5.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас