В "Нафтогазі" розповіли, чим загрожує невиконання рішення Стокгольмського арбітражу для "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В "Нафтогазі" розповіли, чим загрожує невиконання рішення Стокгольмського арбітражу для "Газпрому"

Енергетика
2521
“Газпром” буде змушений виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, інакше втратить активи за кордоном, зокрема газ, що поставляється в Європу. Про це заявив комерційний директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.
“Ми не бачимо варіантів для “Газпрому” не виконати рішення Стокгольмського арбітражу. Ситуація відрізняється від, наприклад, ЮКОСу, тому що ми тут маємо говорити не про Росію, а про “Газпром”. Це корпорація, юридична особа, у якої є активи за кордоном, немає жодного суверенного імунітету. “Газпром” буде змушений виконувати рішення”, – сказав Вітренко.
За його словами, арбітраж ще не виніс остаточний вердикт, але якихось неприємних рішень для України чекати не варто.

Довідка Finance.UA:

  • Український Національний нафтогазовий холдинг “Нафтогаз України” почав судові розгляди з російським “Газпромом” за двома контрактами: щодо транзиту російського газу в ЄС через територію України і купівлі-продажу Україною російського газу.
  • 1 червня Стокгольмський арбітраж ухвалив проміжне рішення на користь “Нафтогазу”, переглянувши ціни за укладеним в 2009 році контрактом на закупівлю газу у російського монополіста з урахуванням ринкових умов.
  • Крім того, Стокгольмський суд скасував вимогу “Газпрому”, згідно з якою Україна мала щороку закуповувати 52 мільярди кубометрів газу, або оплачувати його вартість, при цьому не вибираючи весь обсяг (принцип “бери або плати”).
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас