Ці 15 прогнозів були зроблені Біллом Гейтсом ще в 1999 році - і всі вони справдилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ці 15 прогнозів були зроблені Біллом Гейтсом ще в 1999 році - і всі вони справдилися

Світ
7827
Білл Гейтс – американський підприємець і громадський діяч, філантроп, один з творців і колишній найбільший акціонер компанії Microsoft неодноразово передбачав, яке майбутнє нас чекає.
 
У 1999 році Гейтс написав книгу під назвою «Business @ the Speed of Thought», в якій зробив 15 сміливих прогнозів. Тоді вони могли звучати дещо обурливо і дивно. Але що тепер?
З того часу минуло майже два десятиліття, давайте ж дізнаємося, наскільки точними були його прогнози.
Білл Гейтс припускав, що будуть розроблені автоматизовані послуги для порівняння цін, що дозволяють людям бачити вартість того чи іншого товару відразу на декількох сайтах. Це істотно полегшило б пошуки найдешевшого продукту.
У сучасному світі таким сервісом вже нікого не здивуєш. За цим принципом працює один з сервісів Google, пошук в Amazon, а також такі сторінки як NexTag, PriceGrabber.
 2. Мобільні аксесуари
Згідно зпрогнозом Білла Гейтса, в майбутньому мали з’явитися мобільні девайси, які дозволять людям не тільки завжди залишатися на зв’язку, а й здійснювати найважливіші операції, де б вони не знаходилися. Від фінансових транзакцій до бронювання готелю.
Зараз впевнено можна сказати, що гаджети правлять світом споживчої електроніки, а за функціями вони майже не поступаються повноцінним комп’ютерам.
 3. Охорона здоров’я та фінансові платежі онлайн
Білл Гейтс писав про те, що люди матимуть доступ до фінансових операцій та до охорони здоров’я через Інтернет.
На сьогоднішній день електронні платежі увійшли в звичку, а фінансові системи на зразок PayPal і Apple Pay назавжди змінили споживчий ринок. Також існує безліч сервісів, які отримують доступ до вашої картки і автоматично знімають плату за послугу, наприклад, Uber. Технології проникли і в галузь охорони здоров’я: такі системи як ZocDoc, спрямовані на те, щоб полегшити пошук лікаря і планування візиту.
 4. Електронні асистенти та Інтернет речей
Згідно з прогнозами Гейтса, мав з’явитися персональний помічник, який міг би підключатися до всіх пристроїв будинку або офісу і дозволяти обмінюватися даними.
Google Now і Siri вже стали підтвердженням реалізації ідей Гейтса. Що стосується Інтернету речей і «розумного» дому, то і тут незабаром назріє революція. Ще в минулому році Марк Цукерберг продемонстрував «розумного помічника», який допомагає йому справлятися з домашніми справами.
 5. Система спостереження
Білл Гейтс говорив про те, що системи спостереження стануть звичайним явищем. У будинках можуть бути встановлені камери, здатні фіксувати відвідувачів, поки вас немає вдома.
Цей прогноз дійсно був точним: недарма Google за $555 млн купила Dropcam. Зростання швидкості інтернет-з’єднання дозволяє будь-якій людині встановити подібні пристрої і тим самим убезпечити себе. Згадаймо і про відеореєстратори, з яких окремі моделі також вміють підключатися до інтернету. Є навіть такі камери, як PetCube, які дозволяють вам управляти лазером і, таким чином, грати зі своїми вихованцями, навіть коли ви знаходитесь далеко.
 6. Соціальні мережі
За словами Білла Гейтса, в світі мали з’явитися сайти, на яких можна спілкуватися і планувати заходи у вузькому колі – з друзями та рідними.
Що тепер? Вконтакте, Одноклассники, Facebook і інші стали незамінним засобом для того, щоб спілкуватися з друзями, дізнаватися свіжі новини і ділитися враженнями.
 7. Індивідуальні рекламні пропозиції
Підприємець стверджував, що реклама буде підлаштовуватися під потреби конкретної людини на основі аналізу історії її покупок. Це дійсно працює.
Зараз кожен з нас стикається з впливом подібних систем. Google і Facebook можуть пропонувати рекламні оголошення, відштовхуючись від місця розташування і вподобань користувача. Expedia і Kayak рекомендують угоди на основі минулих даних про покупку користувача. Airbnb дозволяє людям знімати житло к приватних осіб, а не в готелях, щоб ви могли відчути справжній смак місцевого життя.
 8. Спілкування під час перегляду контенту на сайті
Білл Гейтс прогнозував, що під час перегляду спортивних змагань на телебаченні, технології дозволять вам обговорити, що відбувається наживо, і проголосувати за того, хто на вашу думку виграє.
І цей прогноз підтвердився, адже зараз функціонують фірмові сервіси, наприклад, у Twitch, і поширена інтеграція з соціальними мережами, такими як Twitter. Ви також можете залишати коментарі в режимі реального часу на спортивних майданчиках, на зразок ESPN.
 9. «Розумна» реклама
Гейтс говорив, що реклама стане інтелектуальною, вона буде відображати оголошення, які так чи інакше відповідають вашим вподобанням. Аналізуючи історію покупок, електронні системи будуть пропонувати знижки на відповідні товари та послуги.
Те, що ми бачимо зараз: Siri і Google Now пропонують найвигідніші пропозиції на основі вашої історії пошуку, промо-акції включені і в алгоритми пошукових систем, а також окремих сайтів.
 10. Посилання на сайти під час прямого ефіру
Згідно з прогнозом Гейтса, телевізійна трансляція буде включати посилання на відповідні веб-сайти і контент, які доповнюють те, що ви дивитеся в певний момент.
Зараз ми стикаємося з цим практично кожен день. Багато порталів демонструють тематичні ролики під час трансляції відеоконтенту. Ці відео за допомогою кліка переводять відвідувача на сайт рекламодавця. Найвідоміший приклад – YouTube.
 11. Інтернет-форуми
Білл Гейтс пророкував, що жителі різних міст і країн зможуть проводити інтернет-дискусії, обговорюючи важливі питання, що стосуються місцевої політики, міського планування або безпеки.
У реальності вийшло не зовсім так, адже під час спілкування на форумах і в соціальних мережах рідко народжується істина. Все ж частково ідея втілилася в життя: ми можемо залишати коментарі на сайтах новин, обговорювати питання, що цікавлять, на тематичних форумах. Також згадаємо, як за підсумками розмови в Twitter і Facebook люди влаштовували політичні революції в Єгипті, Тунісі, Лівії…
 12. Тематичні сайти, які не залежать від місцезнаходження
Інтернет повинен привести до глобалізації інтересів і стерти рамки між державами, вважав Гейтс.
Як бачимо, багато в чому він мав рацію, адже сьогодні тематичні сайти англійською та іншими міжнародними мовами відвідують мільйони користувачів з усього світу. Деякі сторінки мають функцію перемикання між мовами, а сервіси, такі як Google Translate, дозволяють перекладати інформацію і налагодити спілкування на тему, що цікавить, з людиною з будь-якого куточка світу.
 13. Програмне забезпечення для управління проектами
Бізнесмен писав, що нові технології розширять можливості менеджерів проектів. Люди зможуть єдиною командою працювати над проектами, навіть будучи далеко одне від одного.
Зараз ми бачимо, що це пророцтво втілилося в реальність. Учасники деяких проектів ніколи не бачили одне одного в обличчя, але це ніяк не заважає їм успішно співпрацювати і ділитися ідеями в режимі онлайн.
 14. Онлайн-рекрутинг
На думку Гейтса, в майбутньому зацікавлені люди зможуть шукати можливості для працевлаштування онлайн. Такі популярні сайти, як LinkedIn і HeadHunter, підтверджують слова підприємця, сказані 18 років тому.
Наприклад, за допомогою LinkedIn можна знайти роботу, розмістити вакансію, встановити корисні контакти з партнерами і клієнтами, а також просто поспілкуватися з бізнес-інтересами.
 15. Аутсорсинг і онлайн інвестування
Білл Гейтс писав, що компанії зможуть в майбутньому шукати і фінансувати проекти, що сподобалися, онлайн, а також відправляти частину роботи на аутсорс.
Так і є: в еру стрімкого розвитку технологій набирає популярності венчурне фінансування, проводяться цільові рекламні кампанії. А щоб не витрачати час на непрофільну роботу, компанії вважають за краще перенаправляти її стороннім підприємствам або ж працівникам за контрактом.
Янина Дика
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас