Заплати мобілкою: що дадуть українцям нові правила для мобільних операторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заплати мобілкою: що дадуть українцям нові правила для мобільних операторів

Особисті фінанси
1044
Українці зможуть повернути передоплату за послуги мобільного зв’язку. Днями Кабмін прийняв зміни до постанов №1740 від 1998 р. і №295 від 2012 р., які дозволяють це робити. Тепер люди можуть використовувати свій мобільний рахунок не тільки для платежів мобільних операторів, але і для грошових переказів або купівлі товарів і послуг.
«Зміни дозволяють оператору повертати невикористаний аванс анонімному абоненту передплаченого зв’язку без проведення ідентифікації, в разі якщо ці кошти підуть на надання фінансових послуг абоненту фінансовим інститутом», – уточнив UBR.ua керівник напрямку фінансових послуг Vodafone Україна Дмитро Коваль.
Заплатити «балансом»
Втім, використовувати безконтактний інтерфейс телефону і гаманець (додаток в телефоні) як платіжний засіб (канал, інструмент для платежу) можна і зараз. При цьому використовуються гроші з банківського рахунку в платіжних терміналах, що дозволяють безконтактно «спілкуватися» з телефоном і приймати оплати. Ця схема працює у десятків банків на телефонах з Android.
«Тепер з’явився міст між грошима, які клієнт вносить на рахунок оператора, і можливістю клієнта в подальшому використовувати ці кошти для оплати за товари і послуги, міст між телеком-операторами і представниками фінсектора. Міст між людьми, які мешкають у місцях, де не представлені відділення банків, до сучасних фінансових сервісів і безготівкових платежів», – зазначила UBR.ua провідний фахівець зі зв’язків з громадськістю компанії Київстар Ірина Леличенко.
Тепер мобільники можуть у прямій зв’язці з банками надавати послуги з переказу грошей, що є на мобільних рахунках людей.
«Для споживача це означає, що посередник (телекомкомпанія) не буде для фінансової операції стягувати з клієнта і оплачувати в бюджет податки, передбачені при оплаті і використанні клієнтом послуг зв’язку», – уточнив UBR.ua директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.
Позмагаються з банківськими тарифами
Кожен оператор може по-своєму надавати ці послуги. Розрахунки зможуть здійснюватися, наприклад, за допомогою системи електронних гаманців: для переказів грошей людям доведеться заходити в них і давати відповідні команди.
Тобто спочатку людина з мобільного рахунку повертає кошти в електронний гаманець, а потім вже з нього розраховується за що захоче. За всі ці перекази стягуватимуться стандартні банківські комісії (зазвичай до 1%).
«Комісії для користувачів залежать від низки факторів, у тому числі від бажань продавця послуги або товару. Деякі торговці «покривають» комісію за свій рахунок, в цьому випадку для клієнтів сервіс безкоштовний. Деякі залишають оплату комісії «на плечах» своїх клієнтів», – зауважила Ірина Леличенко.
“За” та “проти”
При цьому, кажуть експерти, прийнятих змін поки що недостатньо для повноцінного розвитку ринку мобільних платежів, його стримують 5 ключових факторів:
  • Неухвалення нового закону про електронні гроші, який дозволяв би фінансовим компаніям емісію електронних грошей нарівні з банками.
  • Складність процедури узгодження правил електронних грошей.
  • Найчастіше недовіра людей старшого віку до електронних способів розрахунків.
  • Відсутність інфраструктури прийому платежів за межами обласних і районних центрів.
  • Відсутність єдиного стандарту платіжних квитанцій за комунальні послуги.
До позитивних моментів, що рухають мобільні платежі в нашій країні, експерти відносять такі:
  • Зростання кількості смартфонів (наприклад, в мережі Vodafone вже 42% клієнтів користуються смартфонами, за останні два роки цей показник збільшився більше ніж в півтора рази) і в принципі збільшення популярності різних цифрових сервісів.
  • Впровадження електронних квитків: на транспорті, в кіно, театрах і т.д.
  • Розвиток покриття 3G, а також ймовірний запуск 4G в 2018 році;
  • Зручність і швидкість електронних розрахунків.
  • Дорожнеча мікротранзакцій для банків, що, по суті, дає зелене світло операторам мобільного зв’язку, для яких вартість такої операції може обійтися значно дешевше.
У разі прийняття Верховною Радою змін до платіжного законодавства (законопроект №5361-д був повторно направлений ВР в червні 2017 р.) телеком також зможе звернутися в Нацбанк за отриманням ліцензії платіжної установи і самостійно випускати платіжні картки, електронні гроші, відкривати гаманці, а також проводити розрахунки безпосередньо з абонентських особових рахунків.
Оператори хочуть конкурувати з банками, їхніми інструментами і послугами, в тому числі і за рахунок більш вигідних тарифів, запевняють експерти.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас