НАТО покарає винних у масштабній кібератаці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАТО покарає винних у масштабній кібератаці

Кримінал
1245
За повідомленням The Times, глобальна кібератака минулого тижня була демонстрацією сили країни і заслуговує симетричної відповіді, попереджають кіберспеціалісти НАТО.
“Як повідомили експерти НАТО, так звана атака NotPetya, яка охопила урядові інформаційно-технологічні системи в Україні напередодні Дня конституції країни і вразила ще 64 країни, є порушенням суверенітету Києва і заслуговує контрзаходів, включаючи саботаж. Київ звинуватив Росію в атаці”, – пишуть автори статті Марк Брідж і Шон О’Нілл.
Томас Мінарик, правовий експерт Об’єднаного центру передових технологій в сфері кібероборони НАТО, зазначив: “Контрзаходи можуть полягати, наприклад, в кібероперації, що саботує інформаційно-технологічні системи нападника держави, але їх не обов’язково проводити кіберзасобами”.
За оцінками фахівців НАТО, хоча атака здавалася простою, вона була занадто комплексною і дорогою, щоб бути справою рук незалежних хакерів. Вони також виключають кримінальний кіберзлочин, бо хоча програма нагадувала вірус Petya, у більшості жертв не було можливості виплати викупу в розмірі 300 доларів.
Експерти вважають, що атака, швидше за все, була справою рук держави або групи хакерів, що користуються підтримкою держави і прагнуть заподіяти великомасштабний збиток Україні.
Втім, фахівці НАТО не покладають провину на жодну країну, але відкидають причетність Північної Кореї, яку служби безпеки звинуватили в здійсненні кібератаки WannaCry минулого місяця.

Довідка Finance.UA:

  • 27 червня Національний банк України попередив банки та інших учасників фінансового сектора про здійснювану зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом.
  • Експерти Group-IB заявили, що причиною масштабної атаки на компанії України став вірус-шифрувальник Petya, який блокує комп’ютери і вимагає $300 викупу в біткойнах. Спосіб поширення в локальній мережі аналогічний вірусу WannaCry.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас