Навколо "Привату" розгорівся новий скандал: що відбувається і як працюватиме банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навколо "Привату" розгорівся новий скандал: що відбувається і як працюватиме банк

Фондовий ринок
6370
Проти Коломойського і Боголюбова завели кримінальні провадження через пропущений “дедлайн”. Експерти впевнені: це не проблема вкладників.
Через більше ніж півроку після націоналізації найбільший банк України – “Приват” – знову опинився в центрі уваги. До 1 липня 2017 року колишні власники ПриватБанку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов мали реструктуризувати борги фінустанови. Але цього не сталося.
Що трапилося?
Під час і після переведення ПриватБанку в державну власність держбюджету України довелося витратити чималі суми. Гроші виділяли, щоб утримати “Приват” на плаву і, як наслідок, врятувати всю банківську систему України – банкрутство найбільшої фінустанови вдарило б по всіх, пояснювали тоді в Мінфіні та НБУ.
Так, в грудні-2016 в “Приват” “пішло” 116,8 млрд бюджетних гривень, після цього фінустанову докапіталізували ще кілька разів – наприклад, днями банку виділили ще майже 40 млрд гривень. В цілому, за розрахунками Нацбанку, кожному українцю заради “Привату” довелося заплатити 3,5 тисячі гривень зі своїх податків.
“ПриватБанк був врятований коштами платників податків – середні витрати в розрахунку на кожного українця з урахуванням запланованих додаткових вливань капіталу складають понад 3,5 тисячі гривень”, – підрахував нещодавно директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.
Державі довелося витратити на порятунок “Привату” майже 6% ВВП, додає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
“Коли гроші давалися пов’язаним компаніям, це означає, що були серйозні проблеми не тільки з менеджментом ПриватБанку, але і були проблеми з наглядом в особі Національного банку, який дозволяв це робити. Винен не тільки менеджмент, а й ті, хто займається наглядом. Якщо ця проблема виникла не рік-два тому, значить винен і попередній керівний склад Нацбанку. Це не унікальна проблема, її можна вирішити. Банк повинен бути максимально оздоровлений і після цього виставлений на продаж. На цьому питання має бути закрите. Частина грошей платників податків повинна повернутися в казну”, – вважає Олег Устенко.
Саме ці витрати держава розраховувала хоча б частково компенсувати за рахунок реструктуризації боргів, що накопичилися у ПриватБанку. Йдеться, за різними підрахунками, про 100-150 млрд гривень, які банк видав пов’язаним з акціонерами компаніями без наміру повернути їх назад – на думку держорганів, таким чином Коломойський і Бологолюбов просто виводили гроші. Самі екс-бенефіціари “Привату” всі ці звинувачення заперечують і запевняють, що діяли в правовому полі.
Водночас, за словами Устенка, проблеми “Привату” не унікальні. Крім пов’язаних кредитів, коли за гроші вкладників видавалися кредити компаніям, що мають стосунок до власників банку, є й інша проблема. Через різку девальвацію гривні зіпсувався “портфель” більшості українських банків. До кризи 2014 року в Україні було понад 180 банків, на даний момент – менше 100. Однак, як зазначає Устенко, закрити “Приват”, як 80 інших банків, не можна.
“Це один з тих банків, які називають “too big to fail”, це системний банк, закриття якого може призвести до падіння всієї банківської системи”, – зазначає експерт.
“Я потрапив ніби в найсучаснішу Ferrari, до якої був причеплений величезний причіп з токсичними відходами”, – поділився враженнями про керівництво “Приватом” Олександр Шлапак
Розібравшись з первинними проблемами банку, глава “Привату” Олександр Шлапак вже вирішив піти у відставку. “Більше не хочу займатися” токсичним портфелем “… Більше 70% мого особистого часу займають проблеми, пов’язані з банком до 19 грудня 2016 року. З самого початку, коли я потрапив у ПриватБанк, я побачив два банки. Я потрапив ніби в найсучаснішу Ferrari, до якої був причеплений величезний причіп з токсичними відходами. Йдеться про баланс банку і основні зміни станом на 1 січня 2017 року і 1 червня цього року. Понад 30 млрд нарощеного балансу за рахунок активів і пасивів. Основні зміни – в жовтні банк по 900 мільйонів гривень втрачав щодня”, – зазначив він. Заяву Шлапака про відставку наглядова рада ПриватБанку може розглянути в кінці липня.
На даний момент результати аудиту банку міжнародною компанією Erst&Young лише підтвердили низьку якість кредитного портфеля фінустанови – визначати порушення законодавства і шахрайські дії аналітики не мають права, цим повинні займатися правоохоронні органи.
До речі, за словами генерального прокурора України Юрія Луценка, ГПУ, НАБУ і САП розслідують кілька справ, пов’язаних із Приватбанком. Як зазначив Шлапак, уже відкрито кримінальне провадження проти Коломойського і Боголюбова. “Стосовно колишніх власників “Приватбанку” порушено кримінальне провадження за доведення фінустанови до неплатоспроможності”, – повідомив Шлапак.
Поки йдуть розслідування, держоргани і Коломойський вже вийшли на стежку інформаційної війни. Відразу після “дедлайну” по реструктуризації НБУ заявив, що держава і “Приват” перейшли до юридичної процедури стягнення. Подробиць Нацбанк не надав, але чітко вказав: свої зобов’язання екс-бенефіціари не виконали. Мінфін, в свою чергу, опублікував лист колишніх власників “Привату”, спрямований в грудні 2016 прем’єр-міністру Володимиру Гройсману. Як пояснили в фінансовому відомстві, цим листом Коломойський і Боголюбов пообіцяли сприяти націоналізації банку, реструктуризувати кредити і не заважати державі рятувати найбільшу фінустанову.
Коломойський же пояснив, що веде переговори з кредиторами про реструктуризацію і процес “триватиме необхідний для досягнення домовленостей час”. “На мій погляд, інформаційний галас… пов’язана з непоінформованістю представників НБУ про те, що відбувається переговорний процес (до якого вони не мають стосунку)”, – додав Коломойський. У коментарі “Сегодня” НБУ уточнив, що переговори мали завершитися до кінця червня, що прописано в восьмому розділі меморандуму про співпрацю України і МВФ.
З зобов’язанням не перешкоджати державі теж виникли проблеми – екс-власник “Привату” до цього часу вже заявив, що найбільший банк “став жертвою свавілля НБУ” і почав оскаржувати націоналізацію в суді.
Що далі?
Першим свій прогноз щодо подальшого розвитку ситуації озвучив прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Глава уряду запевнив – роботі “Привату” зараз нічого не загрожує. “Стабільності ПриватБанку сьогодні нічого не загрожує. Він є абсолютно стабільним банком”, – сказав Гройсман в ефірі ICTV.
“ПриватБанк стабільно працює, вчасно і в повному обсязі виконує всі платежі і зобов’язання перед клієнтами. На сьогодні ліквідність ПриватБанку перевищує 17 млрд грн і 800 млн доларів США в еквіваленті”, – підтвердили “Сегодня” в НБУ.
Фінансові аналітики згодні з тим, що ситуація навколо ПриватБанку на клієнтів і банківську сферу ніяк не вплине. Головне питання – де взяти гроші на латання “дірок” в банку.
Екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко вважає, що “поганий” кредитний портфель може вплинути на ліквідність банку. Від цього також залежить, скільки ще коштів доведеться виділити на докапіталізацію “Привату” з держбюджету.
“Кабмін, як власник банку, говорить: “Відшукуйте всередині”, а всередині вони в такому стані. А керівництво банку каже: “Дайте гроші, а потім ми розберемося”. Я не думаю, що клієнтам зараз є про що хвилюватися. Йде питання про те, відшукати ресурс всередині, стягнувши з позичальників, чи ззовні. А саме зі стану банку, я думаю, що нічого страшного не буде. Далі відступати нікуди”, – пояснює Яременко.
Економічний експерт Олександр Охріменко також упевнений: питання кредитів – не проблема вкладників. А фінансові проблеми, на думку економіста, будуть, як і до цього, вирішувати за рахунок бюджетних коштів.
“Це більше конфлікт старого і нового власника. Банк вже ста вдержавним і він таким залишиться. Я думаю, що колишні власники можуть спробувати його повернути, але така ймовірність дуже невелика. Для клієнтів небезпеки немає, все буде працювати. Це раніше вирішувалося за рахунок держбюджету і зараз, якщо така ситуація буде, “дірку” в ПриватБанку будуть покривати за рахунок державного бюджету”, – розповідає Охріменко.
Як додає експерт, екс-власники “Привату” готові йти на реструктуризацію кредитного портфеля, в той час як новий власник, держава, – не йде на цей крок. “Провести реструктуризацію нескладно, це укладення договору, в результаті якого термін погашення продовжується. Зараз ніхто з українських олігархів не може знайти такі доходи, щоб закрити всі кредити. Реструктуризація чисто технічна процедура. Я так розумію, що нові власники не зацікавлені в реструктуризації, тому зараз вона зірвана, а в майбутньому на майно, яке є в заставі, накладуть арешт”, – вважає Охріменко.
Водночас фінансовий аналітик Борис Кушнірук вважає, що старі власники свідомо не пішли на реструктуризацію. “У мене не було сумнівів, що колишні власники не реструктуризують кредитний портфель. Традиція нічого не віддавати складається вже два десятиліття”, – вважає аналітик.
Кушнірук впевнений, що відкриття кримінальних проваджень – це спроба натиснути на колишніх власників і змусити їх виконати взяті на себе зобов’язання. У той же час експерт вважає, що довести зв’язок між “поганими” кредитами і колишніми власниками буде складно.
“Кримінальні справи – інструмент тиску на колишніх власників. Це спроба змусити їх виконати зобов’язання, які вони на себе брали по кредитах, які вони зобов’язалися реструктуризувати. Як це буде, сказати складно. Одна справа, що Нацбанк розуміє, що відбувається з кредитами, які формально ніяк не пов’язані з колишніми власниками, а насправді є зв’язок. Але з іншого боку аудитор це може не побачити. За документами ці структури можуть бути ніяк не пов’язаними з колишніми власниками”, – вважає фінансовий аналітик.
Нагадаємо, як заявили вже давно в Мінфіні, ПриватБанк після стабілізації продадуть. Однак, на думку експерта РПР Марії Репко, в найближчі три роки зробити це буде практично неможливо – привабливим активом ПриватБанк назвати не можна.
За словами фінансового аналітика Віталія Шапрана, продати банк колишньому власнику Ігорю Коломойському навіть через три роки буде дуже складно, бо банк був визнаний неплатоспроможним, а щоб купити його після докапіталізації державою, бізнесмену доведеться отримати спеціальний дозвіл від Нацбанку. З огляду на відкриті прокуратурою кримінальні провадження, це може стати серйозною проблемою.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас