Портфель ПриватБанку опинився під питанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Портфель ПриватБанку опинився під питанням

Фондовий ринок
582
Нацбанк пригрозив екс-власникам Приватбанку «примусовим стягненням» їхніх активів. Підставою для цієї заяви регулятора стало закінчення 1 липня терміну обіцяної Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим реструктуризації інсайдерських кредитів. Чи буде далі ескалація судової «війни», залежить від підсумків переговорів Rothschild з екс-акціонерами.
Ефект карети-гарбуза
Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов не виконали своєї ключової обіцянки, яку дали прем’єр-міністру Володимиру Гройсману напередодні «порятунку» ПриватБанку за рахунок держбюджету. Екс-власники банку не провели до 1 липня 2017 року реструктуризацію портфеля кредитів корпоративних клієнтів. Щоб це порушення було очевидним для платників податків, яким націоналізація ПриватБанку вже обійшлася в 153,4 млрд грн (без урахування процентного доходу по ОВДП), Мінфін в ніч на 3 липня опублікував лист екс-власників від 16 грудня.
«Термін, до якого колишні акціонери ПриватБанку в односторонньому порядку зобов’язалися забезпечити проведення реструктуризації кредитного портфеля, завершиться 1 липня 2017-го», – заявили в Мінфіні. У листі не вказується, який обсяг кредитів підлягав реструктуризації, але його тональність показує, що мова йде про всі кредити. Це корелює з заявою глави НБУ Валерії Гонтаревої про те, що кредити пов’язаним особам становили 99,4% портфеля. Згідно зі звітом ПриватБанку, кредитів юрособам на кінець 2016-го у нього було на 178,4 млрд грн.
«У листі – зобов’язання реструктуризувати портфель в розмірі сформованих резервів на момент націоналізації за мінусом bail-in», – говорив днями міністр фінансів Олександр Данилюк. Нагадаємо, резерви в 2016 році склали 154,6 млрд грн, а bail-in – 29,4 млрд грн. Різниця між ними майже збігається з початковою сумою докапіталізації в 116,8 млрд грн.
У Мінфіні наголошують, що реструктуризація портфеля необхідна для «покриття збитків держави» від націоналізації банку, яка, до слова, стала можливою, тому що Кабмін отримав «гарантії сприяння та компенсації втрат від колишніх власників». У Нацбанку вже заявили, що 1 липня закінчився термін саме «добровільної реструктуризації», і оскільки екс-власники «не виконали взяті на себе зобов’язання», почнеться «примусове стягнення».
«Держава і ПриватБанк перейшли до юридичної процедури стягнення і реалізації відповідної юридичної стратегії, конкретні кроки якої не можуть бути розголошені поки. Банківська процедура буде аналогічна звичайній процедурі стягнення в разі прострочення боргів, тому мова йде більшою мірою про примусове стягнення», – заявили в НБУ.
Спілкування через посередників
У Мінфіні нагадали, що ПриватБанк найняв консорціум компаній Rothschild, EY і FinPoint для «прискорення процесу переговорів про реструктуризацію кредитів, які були видані попереднім власникам банку або особам, прямо або опосередковано пов’язаних з ними». Глава правління ПриватБанку Олександр Шлапак, який днями подав у відставку, в травні заявляв, що договір з Rothschild підписаний у термін саме до 1 липня, але може бути продовжений.
Держава чекає від них звіту про виконану роботу. «Міністерство фінансів очікує, що найближчим часом консорціум компаній надасть фінальний звіт, після вивчення якого буде прийнято рішення щодо подальших кроків. Але, згідно з інформацією, якою володіє Мінфін, значного прогресу в реструктуризації не було досягнуто», – сказали у відомстві.
Втім, за інформацією FinClub, фінальний звіт консорціуму не варто чекати в найближчі дні: договір з ними був підписаний 24 травня, а на переговори з екс-акціонерами їм дали 11 тижнів.
Війна слів
Після жорстких заяв влади не стримався Ігор Коломойський, який через свої ЗМІ звинуватив представників НБУ в необізнаності про переговорний процес і спробі «зняти з себе відповідальність за непрофесіоналізм». «Колишні власники ПриватБанку, відповідно до взятих на себе зобов’язань, беруть участь в переговорному процесі щодо реструктуризації своїх кредитів з консорціумом компаній, які отримали мандат на представництво інтересів Мінфіну і ПриватБанку, який був узгоджений з Міжнародним валютним фондом», – заявив він «ТСН».
Ігор Коломойський уточнив, що переговорний процес почався в червні, відбувається в штатному режимі і триватиме протягом необхідного для досягнення домовленостей часу.
За інформацією співрозмовників у ПриватБанку, переговори Rothschild з екс-власниками дійсно тривають. «Ігор Коломойський готовий визнати частину пов’язаних кредитів, десь готовий довнести застави, щось готовий погасити. Але він – непростий парламентер, тому переговори йдуть важко. Rothschild провели вже три зустрічі», – розповів співрозмовник.
Претензійна робота почалася ще в червні. Деякі лізингові договори були розірвані, а предмети лізингу – вилучено. «Ця робота була і до 1 липня, триватиме і після 1 липня», – сказав співрозмовник. Дебіторська заборгованість юросіб по фінансовому лізингу на кінець 2016 року становила 15,3 млрд грн, хоча роком раніше цей показник становив лише 0,3 млрд грн.
Звернутися до суду з листом екс-акціонерів не вийде, тому шлях переговорів вважається одним з найефективніших. «Це був не договір, не нотаріальне зобов’язання, це був лист, відповідно, навіть якби в цьому листі було написано «я зобов’язуюсь», юридичних наслідків він для колишніх власників не несе. Для нас цей лист був швидше виявом доброї волі з їхнього боку», – говорила FinClub заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
Тому публічні заяви НБУ про «примусове стягнення» можуть не посприяти реструктуризації. «Поки це схоже на те, що мета Нацбанку – не повернути кошти, а якомога швидше покарати екс-власників», – сказав співрозмовник, знайомий з ситуацією в ПриватБанку.
Цього року має завершитися forensic audit ПриватБанку (проводять фірми Kroll і AlixPartners), який повинен допомогти повернути кошти, виведені з банку за кордон. ГПУ не чекає, а вивчає доступні їй матеріали. 24 травня пройшли обшуки за місцем проживання екс-посадовців банку і адресами реєстрації юридичних осіб, пов’язаних з ПриватБанком. А вчора генеральний прокурор Юрій Луценко заявив про проведення допитів членів кредитного комітету ПриватБанку, а також про арешт понад 700 об’єктів нерухомості фірми «Приватофіс».
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас