"Нафтогаз України" вважає некоректними розрахунки "Газпрому" щодо окремого рішення Стокгольмського арбітражу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" вважає некоректними розрахунки "Газпрому" щодо окремого рішення Стокгольмського арбітражу

Енергетика
584
“Газпром” некоректно порахував суму позовів української сторони щодо “окремого рішення” Стокгольмського трибуналу, повідомив головний комерційний директор Національної акціонерної компанії (НАК) “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.
“Газпром” нарешті публічно визнав, що вони не задоволені рішенням Стокгольмського арбітражу і будуть його оскаржувати. Очевидно, що повністю програвши по “бери-або-плати”, а мова йшла про суму понад $40 млрд, “Газпром” не може бути радий з цього приводу. Тим більше, що арбітражний трибунал визнав наше право на перегляд ціни і отримання компенсації за переплати”, – написав він на своїй сторінці в Фейсбук в п’ятницю ввечері.
Ю.Вітренко підкреслив, що це удар не тільки для “Газпрому”, а й для Росії в цілому – адже міжнародний трибунал визнав, що протягом багатьох років Росія виставляла Україні нерозумно надлишкові вимоги.
“Іншими словами, Росія всім розповідала, як вона субсидує Україну, а насправді, умови поставки російського газу були кабальними для України. Але, незважаючи на зрозуміле невдоволення “Газпрому”, у мене особисто були сумніви, що “Газпром” буде оскаржувати рішення трибуналу. І справа навіть не в тому, що вони, таким чином, визнають поразку. справа в тому, що рішення арбітражного трибуналу мені особисто здається досить обґрунтованим”, – написав він.
Головний комерційний директор вважає, що в будь-якому випадку, даний протест “Газпрому” не зупинить виконання рішення арбітражного трибуналу, а новина про те, що суд визнав $1,7 млрд боргу “Нафтогазу України” перед “Газпромом” – “утка”.
“Якщо почитати уважно, що сказав (Олексій) Міллер, то мова йде про оцінки самого “Газпрому”, а не трибуналу. Можу нагадати, що сам “Газпром” заявляв, що в рішенні немає конкретних цифр, і що вони з юристами аналізують рішення і самі роблять розрахунки”, – зазначив Ю.Вітренко.
Він уточнив, що за оцінкою “Газпрому” виходить сума виграшу “Нафтогазу України” на вимогу про перегляд ціни на рівні $1,3 млрд (різниця між недоплаченою сумою за поставлений газ з відсотками і $1,7 млрд, про які заявили в “Газпромі”).
“У нас інші оцінки. $1,3 млрд – чимала сума, але ми вважаємо, що в рамках перегляду ціни ми виграли у “Газпрому” велику суму. При цьому важливо не забувати, що у нас скоро має бути рішення щодо нашого транзитного позову. Щодо нього ми вимагаємо більше $12 млрд компенсації за недоплату за транзит, а також набагато вищу плату за транзит до кінця 2019 року. а “Газпром” від нас вимагає всього $7 млн, тобто в тисячі разів меншу суму. Може саме побоювання програти і за цим позовом змушує “Газпром” оскаржити поточне рішення трибуналу?”, – підкреслив Ю.Вітренко.
Він підсумував, що Арбітражний трибунал виніс “окреме рішення”, а не “попереднє рішення”, як заявили в “Газпромі”, і це рішення є остаточним в частині незадоволення вимог “Газпрому” щодо стягнення з “Нафтогазу України” оплати в рамках принципу “бери-або-плати”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас