Голова НКРЕКП намагався через суд приховати від НАБУ документи про тарифи на електрику - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НКРЕКП намагався через суд приховати від НАБУ документи про тарифи на електрику - ЗМІ

Енергетика
900
Солом’янський районний суд відмовив голові Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Дмитру Вовку в праві вилучити документи, які отримало Національне антикорупційне бюро.
Про це пишуть “Наші гроші”.
З матеріалів судового засідання відомо, що 25 травня суд надав детективам НАБУ доступ до речей і документів, які знаходяться в центральному офісі НКРЕКП.
Йдеться про документи щодо розрахунків формування (встановлення, обчислення) прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії в період 2014-2017 років, постанови НКРЕКП про затвердження оптової ціни на електроенергію в цей період і тарифів на неї.
“Також НАБУ цікавили документи генеруючих компаній теплових електростанцій, а саме ПАТ “Центренерго”, ПАТ “Донбасенерго”, ПАТДТЕК Дніпроенерго”, ТОВДТЕК Східенерго”, ПАТДТЕК Західенерго”, які надходили в період 2014-2017 років, і листи, які надходили від виконавчих органів влади з даними щодо прогнозного балансу електроенергії ОЕС України, прогнозних обсягів відпуску електричної енергії в ОРЕ і прогнозну структуру палива теплових електростанцій в відповідний період часу, видобутку енергетичного вугілля наявних його запасів на відповідний період часу, погоджень Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії за період 2014-2017 роки”, – йдеться в статті.
Після цього голова НКРЕКП звернувся до суду з проханням роз’яснити, про які саме документи йдеться і чи має право НАБУ їх вилучити. Суд встановив, що це прохання голови НКРЕКП фактично ініціює внесення змін до попередньої постанови суду, яка задовольнила клопотання НАБУ, а тому відхилив її.
Як відомо, з квітня 2016 року в Україні в ціні електроенергії діє ціна вугілля за формулою “Роттердам + доставка морем + перевалка в порту”. Це спричинило стрімке зростання тарифів для ТЕС. 75% теплової генерації належить компанії ДТЕК Рината Ахметова, набагато менше виробляють державне “Центренерго” і “Донбасенерго”, яке пов’язують з Олександром Януковичем.
Після введення в дію “роттердамської” формули єврооблігації ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими, їх скуповуванням займалася компанія ICU. Співвласником ICU був раніше звільнений міністр енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював нинішній голова НКРЕКП Дмитро Вовк. У квітні НАБУ повідомило, що почало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕ через так звану формулу “Роттердам+”.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас