Як зміниться розмір пенсій українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміниться розмір пенсій українців

Казна та Політика
2313
У Верховній Раді зареєстрували кілька законопроектів про пенсійну реформу. В рамках реформи застарілий показник середньої зарплати, який використовувався при розрахунку вже призначених пенсій, осучаснять.
Крім того, зміниться і формула, за якою розраховується розмір виплат. В результаті ті, кому ще належить вийти на “заслужений відпочинок”, отримають пенсії як мінімум на 30% менше.
У формулі розрахунку пенсії фігурує всього три показника: стаж, середня зарплата в країні і власна зарплата.
Якщо урядову пенсійну реформу підтримає Рада, вже найближчим часом українцям при розрахунку пенсії будуть рахувати 1% за рік стажу.
Припустимо, що пенсії в Україні досі розраховуються за вказаною формулою. Тоді б українець, який має зарплату в 1,5 рази вищу за середню (близько 10 тисяч) і пропрацював 30 років, міг би претендувати на щомісячну виплату в 2404 гривні, з урахуванням доплати за “переробіток”.
В рамках пенсійної реформи коефіцієнт оцінки стажу планують знизити з 1,35 до 1. В результаті все “нові” пенсії виявляться як мінімум на 35% нижчими. Так, із зарплатою в 10 тисяч гривень (в 1,5 рази вище за середню), можна буде претендувати на пенсію в 1684 гривень.

Довідка Finance.UA

  • Раніше повідомлялося, що Єврокомісія запропонувала нову систему загальноєвропейської накопичувальної пенсії.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас