В Україні пропонують змінити формулу нарахування виплат при народженні дитини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні пропонують змінити формулу нарахування виплат при народженні дитини

Казна та Політика
9682
В Україні готують нові правила виплат “дитячих” грошей. У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про прийняття за основу відповідного законопроекту. Документ під номером 5709 був поданий в парламент ще в січні цього року депутатською групою (Тетяна Бахтєєва, Ігор Шурма (обидва – опозиційний блок), Олександр Біловол («Відродження») та ін.).
У законопроекті пропонують змінити формулу нарахування виплат при народженні дитини. Зараз щасливі батьки отримують фіксовану суму – 41 тис. 280 грн. Але разово на руки дають лише 10,3 тис. грн. Решта – розбивається рівними частинами на три роки.
Депутати пропонують прив’язати суму до прожиткового мінімуму для дитини до 6 років (з 1 травня цього року – 1426 грн.). Молодим батькам хочуть платити 52 такі мінімуми (74,2 тис. грн.) за першу дитину, 70 мінімумів (99,8 тис. грн.) – за другу, 120 (171,1 тис. грн.) – за третю.
Правда, гроші будуть давати не відразу: при народженні дитини 15-40 мінімумів, а решту, як і зараз – протягом наступних трьох років.
У законопроекті також прописано, що право по догляду за дитиною до трьох років мають як мати або батько, так і найближчі родичі.
Автори проекту вважають, що збільшення суми і захист її від інфляційних процесів (прожитковий мінімум постійно переглядається) сприятиме збільшенню народжуваності в країні.
У проекті парламентської постанови цей документ пропонується прийняти за основу, але попередньо внести в нього правки. Список самих коригувань поки не озвучений.
Цілком можливо, що законопроект «одружать» з альтернативним – №5709-1, який зареєстрував у ВР в лютому цього року депутат від БПП Руслан Сольвар. У ньому пропонується прив’язати дитячі виплати вже не до прожиткового мінімуму, а до мінімальної зарплати (3,2 тис. грн.), і платити разово 5 мінімалок (16 тис.) Плюс кожен місяць ще по 3,2 тис. грн. протягом трьох років. Тобто, всього виходить 131,2 тис. грн., що втричі більше, ніж зараз, і майже вдвічі, ніж пропонується в базовому законопроекті.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас