ЄЦБ скупив боргів 200 європейських компаній на 92 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ скупив боргів 200 європейських компаній на 92 млрд євро

Фондовий ринок
275
Європейський центральний банк повідомив, що придбав 950 цінних паперів, емітованих приблизно 200 компаніями в рамках програми купівлі корпоративних облігацій. Програма була розпочата рік тому як один з безпрецедентних заходів підтримки економіки єврозони, повідомляє Dow Jones.
Поки в рамках програми кількісного пом’якшення, що передбачає придбання цінних паперів на 2,3 трлн євро, ЄЦБ купив корпоративні облігації на 92 млрд євро (102,4 млрд доларів США). Мета програми кількісного пом’якшення – знизити вартість запозичень в єврозоні, підтримати кредитування і зростання економіки. Банк планує продовжити програму як мінімум до кінця грудня.
Нові опубліковані центральним банком дані дозволяють дізнатися деякі деталі програми, які раніше в основному були майже невідомі.
У доповіді ЄЦБ сказано, що прибутковість 12% з куплених ним корпоративних облігацій становить від нуля до -0,4%. Близько 30% паперів придбано у французьких компаній, 25% – у німецьких і 11% – у італійських. Більше половини облігацій мають рейтинг “ВВВ”.
Рішення про купівлю корпоративного боргу схвалюють не всі. Німецький юрист Маркус Кербер оскаржив його у вищому суді Німеччини, доводячи, що воно ставить в невигідне становище малі компанії, які не мають доступу до ринку облігацій.
У середу ЄЦБ оскаржив скаргу, заявивши, що покупки пом’якшили умови ринку облігацій і, таким чином, поліпшили умови банківського кредитування малих підприємств.
“Коли великі корпорації збільшують фінансування за рахунок випуску облігацій, а не за рахунок банківського кредитування, у банків з’являється більше можливостей для кредитування малих фірм”, – сказано в заяві ЄЦБ.
За матеріалами:
Прайм
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас