Аліменти в Україні платитимуть по-новому: що змінилося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аліменти в Україні платитимуть по-новому: що змінилося

Особисті фінанси
12743
8 липня в Україні набере чинності новий закон про виплату аліментів. Законодавці внесли зміни до низки нормативно-правових актів – Сімейного та Цивільного процесуального кодексів, а також до закону «Про судовий збір».
Основні нововведення нового закону такі:
  • Аліменти визнаються власністю дитини;
  • Мінімальний розмір аліментів збільшено до 50% від прожиткового мінімуму;
  • Стягнути аліменти можна в порядку наказного провадження.
Наказне провадження є спрощеним видом судового провадження, без виклику сторін та в мінімальні терміни.
Ще одне нововведення – розширено перелік причин, що враховуються судом при визначенні розміру аліментів, а саме:
  • Наявність у платника аліментів рухомого і нерухомого майна, грошових коштів;
  • Дорогі покупки платника (вартість яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму), якщо вони не відповідають офіційним доходам людини.
Тобто, якщо при вирішенні судом спору про стягнення аліментів позивач зможе довести і документально підтвердити значні витрати колишнього чоловіка, це буде служити підставою для збільшення суми, передбаченої для дитини.
Ще один плюс для самотнього батька, який виховує дитину: тепер подача позовів про визнання батьківства, зміна місця проживання і т.п., що активно використовувалося для затягування розгляду спорів про стягнення аліментів, не буде підставою для зупинки судових процесів. Це істотно скоротить терміни розгляду таких спорів.
При цьому неповнолітня дитина може самостійно отримувати і розпоряджатися грошима. Раніше нормами Сімейного кодексу прописувалося, що аліменти є власністю того з батьків, на ім’я кого вони виплачуються.
Новим законом також встановлено, що до стягнення на одну дитину передбачена одна чверть доходу одного з батьків, на двох дітей – одна третина, а на трьох і більше дітей – половина заробітку платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на кожну дитину.

Довідка Finance.UA

  • Президент Петро Порошенко підписав закон, який передбачає збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину з 30% до 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
  • У травні минулого року депутати включили аліменти в список об’єктів індексації.
  • З поточного року прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить: з 1 січня 2017 пo 30 квітня – 1 355 гривень, з 1 травня пo 30 листопада – 1 426 гривень, з 1 грудня – 1 492 гривні.
  • Для дітей від 6 до 18 років: з 1 січня 2017 пo 30 квітня – 1 689 гривень, з 1 травня пo 30 листопада – 1 777 гривень, з 1 грудня – 1 860 гривень.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас