Крістофер Дембік: долар - король... Хай живе король? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крістофер Дембік: долар - король... Хай живе король?

Валюта
1121
Вперше за останні три роки з’явився оптимістичний настрій щодо світової економіки і, особливо, долі зони Євро. Політичний ризик став основним викликом розвитку ринку в 2016 році завдяки Брексіту і несподіваній перемозі Дональда Трампа.
Однак, як показали результати французьких виборів, інвестори помилилися, зосередивши увагу на європейському політичному порядку денному в 2017 році.
Нова розповідь сфокусировала свою увагу на позитивне зростання в зоні євро (поки) і сповільнення кредитного циклу в США і Китаї, але не варто цим перейматися, оскільки це нормальне життя економічних циклів.
Основні акценти:
- Долар США залишається «королем» з часткою ринку 88% до 31% Євро. Єдину валюту не вдалося спокусити інвесторів і особливо центральні банки через відсутність економічної інтеграції. Головна думка полягає в тому, що до 2019 року ринкова частка Китайського Юаня може досягти більше 10% і перевищити Британський Фунт.
- Валютна війна не стоїть більше на порядку денному. У 99% випадках Трамп помиляється, і він ясно це зрозумів щодо нерівноваги валютного курсу. Базуючись на паритет купівельної спроможності (Parity Purchasing Power), долар США переоцінений на 7% в порівнянні з Євро, на 11% у співвідношенні до Єни і на 7% до Канадського Долара. Проте, нова Plaza угода (Plaza Accord) навряд чи відбудеться, враховуючи, що немає політичного стимулу і що долар США як і раніше на 30% нижчий, ніж в 1985 році.
- У США інфляція і заробітна плата є найбільш відсталими економічними показниками. Протягом останніх 5 років показник PCE (Personal Consumption Expenditures – базовий ціновий індекс витрат на особисті потреби) залишається нижче цільового показника 2%, що ускладнило Федеральній Резервній Системі підвищити процентні ставки. За останні кілька тижнів стався ключовий фактор: ринок фіксованих доходів почав оцінювати ризик зниження ставки ФРС в наступному році.
- Позитивна тенденція в зоні Євро (показник зростання Єврокойна + 0,75%). Ринок очікує успішної ініціативи Макрона щодо відновлення європейського проекту після виборів у Німеччині. Оптимізм переважає, що значно впливає на курс євро. Вперше за три роки позиціонування Євро тепер повернулося на абсолютну довгу територію.
- Великобританія випробує «реальний» макроекономічний вплив Брексіту. Однак, все ж, позитивне ставлення до Британського фунта залишається і на другу половину року. Брексіт вже подорожчав за обмінним курсом і, ґрунтуючись на паритетну купівельну спроможність, Фунт недооцінений на 15% відносно долара США.
Основні виявлені ризики:
- Низька волатильність і ринкове самовдоволення (Yale дослідження в березні 2017: 99% роздрібних та інституційних інвесторів бачать акції вищими протягом наступного року). З’являються все більш сильні сигнали фінансової напруженості, такі, як велика розбіжність між індексом VIX і індексом Policy Uncertainty, а також п’ятирічний US-GR диференціал, який стоїть на 28-річних максимумах і який зазвичай вважається ранньою ознакою ринкової корекції.
- Трамп не «рулить». Це, безумовно, найбільший ризик, який недостатньо оцінений на ринку. Насправді, якщо до вересня Трамп не зможе дати підказки щодо більш низького оподаткування, ринок може відреагувати досить погано, і це може стати приводом для здорової корекції на американському ринку (і, відповідно, у всьому світі).
На його думку, для здійснення зниження податків у великих масштабах може знадобитися досить багато часу.
Нагадаю, Рейгану знадобилося майже п’ять років, щоб розробити і проголосувати за законом за більш низьке оподаткування. Корекція була б недовговічною, враховуючи, що макропоказники і прибуток підтримують ринок.
- Високий ризик імпічменту Трампа. Насправді малоймовірно, що імпічмент відбудеться, але, як кажуть багато демократів, мета в тому, щоб обмежити президента. Це, безумовно, зробило б дуже негативний вплив на ринок, оскільки він не був повністю оцінений.
Крістофер Дембік, глава відділу макроекономічного аналізу Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас