Нові платіжки за нерухомість: як і за що доведеться платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові платіжки за нерухомість: як і за що доведеться платити

Особисті фінанси
4613
Уже кілька років як в Україні ввели податок на нерухомість – за кожен квадратний метр понад норму потрібно заплатити від 0 до 1,5% від мінімальної зарплати. Податкову ставку і норму нерухомості визначають органи місцевої влади, а сам податок поповнює місцеві бюджети.
З 2015 року, після того, як парламент вніс зміни до Податкового кодексу, податки стягуються не тільки за будинки і квартири, а й гаражі, літні кухні, льохи і сараї. Правда варто відзначити, що більшість міських і сільських рад для господарських будівель встановили нульову податкову ставку.
Відповідно до Податкового кодексу, заплатити податок доведеться за: житловий будинок, прибудову до будинку, квартиру, кімнату в комуналці, будинок на дачі, сарай, гараж. До того ж, згідно із законом не оподатковується майно сиріт та одиноких матерів, які виховують дитину-інваліда. Не потрібно платити податок з дитячих садків, комунальних будівель, храмів.
Базу оподаткування визначає місцева влада, однак в Податковому кодексі сказано, що не можна стягувати гроші за квартиру площею менше 60 квадратів і будинок від 120 квадратних метрів. Якщо сім’я володіє і будинком і квартирою, норма сукупної площі починається від 180 квадратів. Ставка податку може коливатися від 0 до 1,5% від мінімальної зарплати за кожен квадратний метр понад вказану норму. Наприклад, в Харкові вирішили стягувати податок за квартиру площею від 60 квадратів і будинки від 120 квадратів в розмірі 1% від мінімалки.
У Києві також потрібно платити за квартиру, якщо її площа перевищує 60 квадратів. Житель столиці з квартирою в 100 квадратів заплатить податок за 40 метрів. В цьому році прийде платіжка за минулий, тоді податкова ставка була в розмірі одного відсотка від мінімалки – за 40 квадратів доведеться віддати державі 551 гривню. У наступному році українці заплатять за цей рік. Як йдеться на сайті КМДА, податкову ставку скоротять до 0,75% від мінімалки, сорок квадратів обійдуться вже в 960 гривень.

Довідка Finance.UA

  • Податкова служба розішле рішення-повідомлення та квитанції із сумами податку до 1 липня.
  • Оплатити платіжки потрібно буде не пізніше 28 серпня.
  • При відсутності квитанції в певний термін, потрібно звернутися до місцевого відділення ДФС.
За матеріалами:
Телеграф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас