"Нафтогаз": ЄК повинна наполягти на застосуванні третього енергопакету до проекту "Північний потік-2" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз": ЄК повинна наполягти на застосуванні третього енергопакету до проекту "Північний потік-2"

Фондовий ринок
216
Європейська комісія повинна скористатися своїм мандатом захисника інтересів європейських споживачів і настояти на застосуванні норм третього енергетичного пакета до проекту “Північний потік-2”, вважають в Національній акціонерній компанії (НАК) “Нафтогаз України”.
“Застосування норм третього енергопакету в рівній мірі до всіх маршрутів поставки газу і збереження діючих маршрутів є оптимальним рішенням для європейських споживачів газу. Воно засноване на прозорості та принципах вільного ринку”, – цитується в повідомленні голова НАК Андрій Коболєв.
В “Нафтогазі України” зазначили, що компанія не претендує на будь-які поступки або винятки з європейських правил і прагне працювати на рівних умовах, тоді як “Газпром”, навпаки, відкидає застосування стандартних європейських правил для проекту “Північний потік-2” і значною мірою спирається на численні винятки з вимог третього енергетичного пакета в Європі.
“Ризики проекту “Північний потік-2” для громадського інтересу і цілісності ЄС значно превалюють над потенційною комерційною вигодою вузької групи підприємств. “Північний потік-2” підриває солідарність ЄС і Енергетичного співтовариства. Проект вже зараз ставить під загрозу розвиток Енергетичного союзу, породжуючи протиріччя між країнами-членами ЄС”, – зазначено в повідомленні.
У держхолдингу переконані, що якщо цей газопровід буде побудований, він дестабілізує діючі надійні маршрути поставок газу.
“Це може загрожувати Європі додатковими витратами, йде врозріз з принципом ефективного використання інфраструктури, а також призводить до концентрації маршрутів поставки газу під контролем Росії. При цьому європейські споживачі не отримують доступу до будь-яких нових джерел або постачальників енергії”, – відзначили в НАК.
У держкомпанії нагадали, що українська газотранспортна система (ГТС) має високу пропускну здатність, є надійною, гнучкою і може транспортувати газ до ЄС за європейськими правилами ведення бізнесу. Традиційний маршрут також є найбільш економічно ефективним способом доставки російського газу в Центральну, Східну та Південну Європу.
“Серед усіх наявних варіантів – це єдиний маршрут поставок російського газу, який повністю відділений від російського монопольного постачальника газу. Інфраструктура на цьому маршруті розвинена, надійна і добре підтримується. На відміну від “Газпрому”, український оператор працює прозоро, розкриваючи свої дані в онлайн-режимі на платформі прозорості ENTSOG і співпрацює з Європейською комісією”, – підкреслили в компанії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас