Народний банк Китаю маніпулює курсом bitcoin? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Народний банк Китаю маніпулює курсом bitcoin?

Фінтех і Картки
1482
Домінування Китаю в мережі Bitcoin неймовірно турбує техно-лібертаріанських пуритан цифрової валюти, які побоюються, що концентрація цифрової влади в другій за величиною економіці в світі загрожує підірвати демократичний характер криптовалюти.
Гігантські китайські ферми, такі як AntPool, Bitmain і інші масивні конгломерати з видобутку Bitcoin, можуть ефективно монополізувати контроль над Bitcoin blockchain.
Незважаючи на заявлену мету Bitcoin – діяти в обхід повноважень центробанків і урядів і повернути контроль над світовою грошовою масою фізичним особам – багато спостерігачів відзначили невідповідність між демократичними устремліннями криптовалюти і уявною готовністю китайського уряду зберігати і розвивати біткойн-промисловість країни.
«Bitcoin Uncensored» висунуло одну з теорій маніпуляцій китайською владою курсом криптовалюти: НБК використовує свої повноваження з суворого тиску, щоб маніпулювати ціною цифрової валюти на користь політичних еліт.
Як стверджує теорія, масові коливання у вартості біткойна стали зрозумілі ще в 2013 році і були спровоковані НБК, коли влада заборонила місцевим фінансовим установам проводити операції в цифровій валюті.
На початку вересня цього року один bitcoin коштував $ 100. До кінця листопада ціна зросла до $ 1000. Тоді ціна впала, здавалося б, відразу. Китайська влада були звинувачена в падінні, яке створило те, що мало стати чудовою можливістю для купівлі.
Але які б не були плани НБК, вони, можливо, вже були зірвані розвалом японської біржі обміну bitcoin Mt.Gоx, що поклав початок ведмежому ринку, який тривав до кінця 2015 року.
Проте, більш ніж через два роки китайська влада знову вдалася до суворого тиску, щоб вплинути на ціну bitcoin, коли вона оголосила в січні, що розслідує ситуацію з цифровими валютними біржами країни. Після того як було вчинено тиск на три найбільші біржі в країні BTCC, Huobi і OKCoin, обсяги торгів в Китаї знизилися, і ціна впала – хоча і не так сильно як в 2013 році, створивши ще одну можливість для купівлі.
Але чотири місяці потому цифрова валюта піднялася до небувалих висот, що було зумовлено в основному припливом японських і південнокорейських роздрібних інвесторів, яких заманили обіцянкою експоненціального доходу при низьких процентних ставках.
Звичайно, у китайської влади є багато інших причин намагатися контролювати ринок. По-перше, китайці можуть використовувати криптовалюту, щоб вивести свої гроші з Китаю. Китайський режим має обмеження на кількість іноземної валюти, яку люди можуть купити. Але китайські інвестори можуть купити Bitcoin в Китаї і потім обмінювати на іноземну валюту в будь-якій кількості.
Величезні статки, нажиті в результаті корупції, можна безпечно зберігати в недоступному від докучливих дослідників Китаю місці. Тому центробанк Китаю почав розслідування щодо бірж bitcoin в лютому і пригрозив закрити біржі, які порушують правила щодо валютних платежів і розрахунків.
Поки неясно, скільки грошей переміщується з Китаю через bitcoin. Bitcoin-угоди в Китаї не є анонімними, бо ви повинні прив’язати китайську банківську карту до свого рахунку в цій криптовалюті.
Ви можете перевести кілька тисяч юанів, але великі суми будуть привертати увагу.
І якщо доведеться вибирати, китайська влада скористається «дамокловим мечем»: «Китайські регулятори могли б розправитися з bitcoin, класифікуючи його як іноземну валюту, яка обмежить окремі угоди до $50 тис. на рік».
Незважаючи на те, що китайський уряд може легко розчавити ринок Bitcoin, він не стане цього робити, позаяк це дозволило б здобувачам в інших країнах узурпувати своє панування – те, з чим НБК вже буде дуже важко впоратися. У Китаї проводиться від 50% до 70% світових операцій з видобутку bitcoin.
На графіку нижче ясно видно, що китайські ферми контролюють більше половини обсягів операцій в мережі, хоча точний відсоток мінливий, тому що добувачі постійно конкурують, щоб обробити наступний блок операцій.
Народний банк Китаю маніпулює курсом bitcoin?
Замість того, щоб чинити розправу з біткойн промисловістю, китайський уряд ефективно підтримує її, забезпечуючи видобувачів дешевої електроенергії.
Основним фермам на північному заході Китаю в даний час надано доступ до вітрової і сонячної енергії з її низькою собівартістю.
Включення комп’ютерних серверів, необхідних для видобутку цифрових валют, є однією з найбільших фінансових проблем, з якою стикаються майнери. Логіку НБК легко виявити: чим більше майнерів криптовалюти в Китаї, тим легше НБК контролює процеси на світовому ринку.
Побоювання, що є з приводу обвалу, тільки служили на користь уряду.
Після того, як bitcoin впав до двотижневого мінімуму на початку четверга, CNBC і кілька інших ЗМІ знайшли відразу кілька винних: від кібератак до нових правил, які в даний час обговорюються в Конгресі США.
Як повідомляє CNBC, на біржі bitcoin було здійснено кілька кібератак на цьому тижні, що сильно уповільнило роботу служб. Атаки сталися на тлі того як споживчий інтерес до криптовалюти призвів до підвищених навантажень на трафік.
З 1 серпня на bitcoin-платформах пройде оновлення протоколу BIP148. Плановані поліпшення повинні розширити «масштаб» bitcoin, що допоможе майбутньому зростанню, зниженню зборів і прискорить час транзакцій.
І останнє, сенатори Чак Грасслі, Дайан Файнштейн, Джон Корнін і Шелдон Уайтхаус були співавторами законопроекту S.1241 (Закон про боротьбу з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму та підробкою грошей), до існуючих положень по боротьбі з відмиванням грошей, до якого необхідно додати і цифрові гаманці та інші «цифрові валютні обмінники», якщо вони містять криптовалюту на суму понад $ 10 тис.
Попит на криптовалюту злетів протягом останніх декількох місяців, після того як Японія визнала біткойн офіційною валютою в квітні. Інші країни, включаючи Південну Корею і Малайзію, як повідомляється, послідують цьому прикладу.
Китайський лідер Сі Цзіньпін пообіцяв боротися з корупцією серед бізнес-кіл Китаю і політичної еліти – суворі заходи, які останнім часом призвели до затримання гендиректора китайського страхового конгломерату Anbang. Компанія є причиною значної частини буму злиттів Китаю між 2014 і 2016 роками, і відтоді звинувачується у відмиванні грошей, що посіяло «хаос» на китайському ринку страхування.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас