Китай створив першу супутникову лінію квантового зв'язку і побив рекорд у дальності квантової телепортації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай створив першу супутникову лінію квантового зв'язку і побив рекорд у дальності квантової телепортації

Технології&Авто
2833
Китайський квантовий супутник відзначився першими значними успіхами. Днями в журналі Science вийшла наукова стаття, де розповідається про перші наукові результати місії квантового супутника зв’язку QUESS («Мо-Цзи»).
У ній йдеться про те, що апарат забезпечив розподіл заплутаних фотонів між трьома різними наземними базовими станціями, віддаленими одна від одної на відстань до 1203 кілометрів. Це в 12 разів більше, ніж в попередніх експериментах. Таким чином, це новий рекорд заплутаності. Крім того, це перший подібний експеримент подібного масштабу із забезпеченням зв’язку між космосом і Землею. За словами авторів дослідження, система «відкриває нові можливості для реалізації доцільних квантових каналів зв’язку і для проведення фундаментальних експериментів в галузі квантової оптики на відстанях, принципово недоступних на землі».
Вчені відзначають, що незважаючи на успішну демонстрацію квантової заплутаності на таких величезних відстанях, невелика швидкість розподілу фотонів не дозволяє говорити про практичні цілі. Однак в найближчі п’ять років Китайська академія наук планує запуск нових супутників, з потужнішими пучками фотонів – їх роботі не буде заважати світло Сонця чи Місяця. Такі системи можуть знайти реальне практичне застосування.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас