Нова технологія створює 3D-об'єкти, що збільшуються при нагріванні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова технологія створює 3D-об'єкти, що збільшуються при нагріванні

Технології&Авто
779
Дослідники з Технологічного інституту Джорджії розробили метод 3D-друку, що дозволяє створювати об’єкти, які можуть згодом збільшуватися в розмірах. Винахід може бути корисним, наприклад, в космічних місіях з освоєння інших планет.
Для створення таких об’єктів вчені застосували тенсегріті – принцип побудови конструкцій, який використовує взаємодію елементів, що працюють одночасно на стиснення і на розтягування (термін введений в 1961 році інженером і архітектором Річардом Фуллером). Стиснені елементи дослідники зробили з полімерів з пам’яттю форми, які розкриваються при нагріванні.
«Тенсегріті-структури надзвичайно легкі, але водночас дуже міцні, – говорить один з авторів дослідження Глаусіо Пауліно. – Саме з цієї причини вони представляють великий інтерес для вивчення космосу. Головна мета полягає в тому, щоб знайти спосіб встановлювати масштабні об’єкти, які спочатку будуть займати мало місця».
Вчені використовували 3D-принтери для створення опорних елементів, схожих на трубки. Кожен такий елемент має всередині порожнину, яка проходить по всій його довжині, а також точку кріплення до мережі еластичних кабелів – сполучних елементів, які теж виготовляються за допомогою 3D-друку.
Якщо нагріти таку структуру до 65 °С, то її можна буде зробити частково плоскою, наприклад, скласти у вигляді англійської літери W. В охолодженому стані вона збереже таку форму, але згодом отриманий об’єкт можна знову нагріти, і він повернеться до свого колишнього вигляду. «Ми думаємо, що таким способом можна побудувати, наприклад, щось на зразок антени, яка спочатку стискається і займає мало місця, але потім, варто їй нагрітися, скажімо, від сонячного світла, як вона повністю розкривається», – каже Джеррі Ци, професор кафедри машинобудування в Технологічному інституті Джорджії і один з авторів дослідження.
Розробка способів застосування технологій 3D-друку для освоєння космосу вже давно займає дослідників по всьому світу. Так, вчені з Карлтонського університету в Канаді недавно розробили космічний 3D-принтер, який здатний не тільки друкувати житлові модулі майбутніх поселень людини на Місяці і Марсі, але і «розмножуватися», тобто друкувати інші такі ж принтери, що дозволить заощадити на дорогих запусках вантажних космічних кораблів.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас