Банки витісняють знизу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки витісняють знизу

Кредит&Депозит
660
Поки банки видирадися з фінансової кризи, намагаючись вижити, небанківські кредитні установи не втрачали часу і зайняли третину ринку роздрібного кредитування. Ломбарди, лізингові та фінансові компанії, кредитні спілки вже на рівних конкурують з банками за надійних позичальників. Причому з кожним посиленням вимог банків до потенційних позичальників у небанківських установ клієнтів стає все більше
«Маленькі» почали рости
У 2016 році оборот банківських кредитів населенню склав близько 77 млрд грн, в той час як оборот кредитів небанківських фінансових установ досяг 37 млрд грн. Про це йдеться в дослідженні USAID «Небанківські фінансові установи очима споживача».
Українці стали частіше і активніше користуватися послугами небанківських фінансових установ. У 2014-2016 роках сума виданих ломбардами кредитів подвоїлася – з 8,4 млрд грн до 16,7 млрд грн, небанківських кредитних установ майже потроїлася – з 5,1 млрд грн до 13,4 млрд грн. Скоротилася лише видача позичок кредитними спілками (-4%) і фінансовими компаніями (-17%).
«Ми зараз спостерігаємо шалену затребуваність наших послуг з боку споживачів. Банки пригальмували зростання через свою зарегульованість, в той час як низка фінансових компаній буквально зробила прорив на ринку кредитування торік, запустивши чимало нових продуктів і послуг», – говорить генеральний директор асоціації «Об’єднання фінансових установ» Вікторія Волковська.
Небанківські кредити цікавлять позичальників через незначні або зовсім відсутні вимоги до платоспроможності, швидкості укладення договорів, значну мережу точок, яка географічно близька до клієнта, оскільки ломбарди і кредитні компанії як гриби після дощу відкриваються в людних місцях. В першу чергу це стосується фінансових компаній, які видають миттєві кредити, в тому числі на банківську картку, а також видачу мікрокредитів ломбардами.
За ці зручності клієнти готові платити вищу плату. Наприклад, в ломбардах вартість кредиту становить близько 1% на день (365% річних), у фінансових компаніях вартість може бути ще вищою – 1,5-2% на день (до 730% річних). Для порівняння: ефективна ставка по кредитах банків коливається в середньому від 50% до 80% річних.
Простота дорожче грошей
Посилення позицій небанківських установ видно неозброєним оком. З початку 2015 року регіональна мережа банків скоротилася на 30% (до 10,3 тис.), в той час як кількість підрозділів небанківських фінансових установ за два роки зросла до 8,4 тис. (+32%). Мережа ломбардів зросла на 23%, а інших кредитних установ – на 92%. Кількість фінансових компаній збільшилася на 56%.
Швидко зростає популярність кредитів «до зарплати». «Короткострокові кредити, які часто називають кредитами «до зарплати», є відносно новим феноменом для України, але вони швидко завойовують свою частку ринку і визнання клієнтів. Такі кредити – без застави, без підтверджуючих документів, з високими процентними ставками – надаються онлайн і через розгалужену мережу фінансових компаній. Споживачі готові платити високу плату за кредити, які в основному не регулюються держорганами», – зазначено в результатах дослідження.
Вікторія Волковська впевнена, що низька фінансова грамотність населення стримує розвиток ринку. «Фінансові компанії надають великий вибір кредитних продуктів. Це і кредити до зарплати, і довгі кредити на два-три роки. Вартість і умови фінансування скрізь різні. Клієнтам часто бракує знань про різні кредитні продукти», – говорить вона.
Конкурентами фінансових компаній в цьому сегменті є ломбарди. За словами генерального директора мережі ломбардів «Благо» Олександра Северинова, 5% населення хоча б раз на рік звертаються в ломбард, а в кожен момент часу близько 1% населення мають активний кредит в ломбарді. «Наше завдання – збільшити кількість користувачів послугами ломбардів в поточний момент з 1% до 1,5%», – очікує Олександр Северинов.
У регіонах більшою популярністю користуються кредитні спілки. Їх переваги – прості процедури оформлення кредитів і можливість отримання фінансування на прийнятних умовах без застави або поручительства. Кредитні спілки, створені за територіальною або професійною ознакою, часто готові фінансувати своїх членів на пільгових умовах. Найменшою популярністю користується лізинг через низький рівень обізнаності про нього.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас