Чи впливатиме на ринок нафти ситуація з Катаром - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи впливатиме на ринок нафти ситуація з Катаром - експерт

Енергетика
355
Минулого понеділка близько п’ятої години ранку п’ять арабських країн заявили про розрив дипломатичних відносин з Катаром. До кінця тижня їх кількість збільшилася до десяти. До числа країн, що розірвали свої відносини з Катаром, входять Ємен, Лівія, Бахрейн, Єгипет, ОАЕ, Саудівська Аравія, Мальдівська Республіка, Мавританія, Маврикій і Коморські острови.
Сунітські країни звинувачують Катар у підтримці терористичних організацій, таких як ІГ і Брати-мусульмани, а також в надмірно тісних відносинах з шиїтським Іраном, який традиційно бореться з Саудівською Аравією за місце неформального регіонального лідера.
Як зазначив порталу Finance.UA Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі, ситуація, що розгортається навколо Катару, далека від свого вирішення, проте примітно те, що на ринок нафти вона практично не вплинула.
“Рано вранці минулого понеділка, коли стали надходити перші повідомлення з приводу цього конфлікту, ціни на нафту марки Brent зросли з $50 до $50,75 за барель, але швидко пішли нижче $50, і до кінця тижня опустилися до $47,6. Зараз нафта торгується трохи вище, поблизу $48,7 за барель марки Brent, але, очевидно, говорити про її подорожчання через події навколо Катару не доводиться”, – говорить він.
На думку експерта, політична напруженість на Близькому Сході, що не припиняється останні роки, практично перестала впливати на нафтові ціни. Ні тривалий конфлікт в Сирії, ні нещодавні теракти в Ірані, на ціни ніяк не вплинули.
“Ринком, як і раніше, правлять побоювання з приводу глобального надлишку нафти завдяки зростанню сланцевого видобутку в США. Це чинить серйозний тиск на нафтові ціни, і цьому тиску не можуть протистояти ні продовження на колишніх умовах пакту ОПЕК+ про скорочення видобутку, ні загострення політичної ситуації на Аравійському півострові, – підкреслює Іосуб. – Як би не розвивалася ситуація навколо Катару, якщо виключати малоймовірні сценарії, типу «гарячого» військового конфлікту, її вплив на нафтові ціни навряд чи буде скільки-небудь помітним”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас