Ліквідатора наздогнала розплата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліквідатора наздогнала розплата

Кримінал
1130
Фонд гарантування вкладів фізосіб опинився в епіцентрі корупційного скандалу. Генпрокуратура разом з СБУ спіймала на хабарі в $5 млн ліквідатора декількох банків Юлію Приходько. Печерський райсуд Києва вже заарештував її на два місяці з правом вийти під заставу в 130 млн грн. Однак легальні заощадження чиновниці не дозволяють їй покинути стіни СІЗО
Гарантія не спрацювала
Два місяці утримання під вартою з можливістю вийти з СІЗО під заставу в 130 млн грн. Таке рішення 9 червня прийняв суд стосовно викритого в корупції ліквідатора ФГВФО. «За клопотанням Генпрокуратури Печерським районним судом Києва одному з уповноважених осіб Фонду гарантування вкладів фізичних осіб обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення застави в сумі 130 млн грн», – повідомили в п’ятницю в ГПУ.
При цьому прокуратура не вказала ім’я заарештованого підозрюваного. Але багато ЗМІ ще в день затримання повідомили, що мова йде про ліквідатора банків Юлію Приходько. За наступні дні цю інформацію не спростували ні в ФГВФО, ні в ГПУ, ні Юлія Приходько.
Історія викриття корупції в Фонді гарантування вкладів фізосіб почалася 7 червня, коли ГПУ спільно з управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ затримали уповноважену особу ФГВФО «при отриманні неправомірної вигоди в $5 млн».
Затриману звинувачують в «отриманні неправомірної вигоди службовою особою, в особливо великому розмірі, разом з вимаганням неправомірної вигоди». Такі звинувачення, згідно з ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу, можуть потягнути на позбавлення волі на термін від 8 до 12 років, з повною конфіскацією майна. Плюс – заборона займатися певною діяльністю до трьох років.
За версією ГПУ, Юлія Приходько, діючи умисно та з корисливих мотивів, розробила злочинну схему з вимагання й отримання хабарів від керівників банків, в яких вводилися тимчасові адміністрації. За словами генпрокурора Юрія Луценка, $5 млн – ціна невтручання ліквідаторів та інших осіб Фонду в безперешкодне погашення банками зобов’язань перед кредиторами та продаж високоліквідних активів за заниженими цінами.
Напередодні цих подій ФГВФО «перетасував» ліквідаторів відразу 16 банків: Юлія Приходько мала 8 червня приступити до ліквідації банку «Форум». Але її в банку так і не дочекалися, тому ліквідатором «Форуму» залишилася Ірина Ларченко. «Поки у нас інформації про початок роботи Юлії Вікторівни (Приходько. – FinClub) немає», – повідомили FinClub в банку «Форум».
Майновий ценз
Вже 8 червня був проведений обшук в квартирі затриманої, а також, за інформацією ЗМІ, була розкрита її банківська комірка, де було виявлено $500 тис. Це значно більше, ніж вона декларувала офіційно. В електронній декларації за 2016 рік Юлія Приходько вказала готівкові заощадження в розмірі 780 тис. грн, $32 тис. І 8 тис. євро (сумарно майже $71 тис.).
Задеклароване інше майно показує, що зібрати необхідні 130 млн грн на заставу (ця сума еквівалентна оголошеному хабарю в $5 млн) неможливо. Серед її членів сім’ї тільки дочка. Заробітна плата Юлії Приходько за минулий рік склала 742,088 тис. грн (майже 62 тис. грн на місяць). У 2013 році вона купила квартиру в Києві площею 143,4 кв. м за 980 тис. грн, а в травні 2016-го – квартиру площею 48,7 кв. м за 582 тис. грн. Їй належать автомобіль Lexus RX-300 2004 року випуску, куплений за 216 тис. грн, і ювелірний годинник Cartier за 158 тис. грн.
У ГПУ не кажуть, у екс-керівників яких саме банків вимагався хабар. Юлія Приходько в ФГВФО встигла позайматися ліквідацією Меліор Банку, ІнтерКредитБанк, банку «Аксіома», Актабанку. Остання кредитна установа найбільш «скандальна». Дніпропетровський АктаБанк був виведений Нацбанком з ринку у вересні 2014 року через відмивання грошей: за 2012-2013 роки та січень-квітень 2014-го банк перевів у готівку через рахунки фізосіб іноземну валюту на 65 млрд грн.
Еволюція поглядів
У ФГВФО спочатку повідомили, що зі ЗМІ дізналися про затримання правоохоронцями уповноваженої особи Фонду. Але вже на наступний день хвалилися, що «завдяки тісній співпраці ФГВФО з СБУ була припинена діяльність злочинної групи, що вимагала неправомірну вигоду в особливо великих розмірах, і до складу якої входила уповноважена особа ФГВФО». «Антикорупційна операція була здійснена в режимі повної таємності, деталі її проведення були відомі вкрай обмеженому колу осіб», – заявили у Фонді.
Риторика ФГВФО стала максимально антикорупційною: «Керівництво Фонду зацікавлене в розкритті нечистих на руку уповноважених осіб, співробітників неплатоспроможних банків і Фонду. Дотримуючись принципу «нульової толерантності» до будь-яких проявів корупції, Фонд і надалі вживатиме заходів щодо запобігання та протидії цьому явищу, як у власних рядах, так і серед співробітників неплатоспроможних банків».
Найближчим часом ФГВФО повинен буде довести це на практиці, оскільки очікуються нові затримання. «Історія тривала не один місяць. Нинішнє затримання (Приходько. – FinClub) – не останнє. Буде продовження», – сказало джерело, знайоме з ситуацією в Фонді. За інформацією співрозмовника, в справі фігурують ще дві уповноважені особи Фонду, які з 2015 по 2017 рік встигли покерувати ліквідацією декількох невеликих банків-банкрутів.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас