Нюанси пластику. Що треба знати про використання платіжних карток у ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нюанси пластику. Що треба знати про використання платіжних карток у ЄС

Особисті фінанси
5859
Поки українці в передчутті безвізу відстоюють черги за біометричними паспортами і будують сміливі плани на відпустку, Фокус з’ясував нюанси розрахунків картками українських банків у Євросоюзі.
Чи можна використовувати в ЄС картки, випущені українськими банками
Опитані Фокусом банкіри підтверджують, що більшість випущених в Україні банківських карток міжнародних платіжних систем MasterCard і VISA незалежно від валюти на картці можуть безперешкодно використовуватися більш ніж в 200 країнах. Зарплатна або пенсійна картка на базі MasterCard і VISA при перетині кордону не перетвориться на непотрібний шматок пластику.
Однак, як уточнює директор по роботі з клієнтами Mastercard в Україні та Молдові Інга Андрєєва, перед подорожжю за кордон краще все ж уточнити у банку, що випустив картку, умови її використання в інших країнах. Наприклад, як зазначає начальник відділу кредитних карток банку ПУМБ Олександра Чепуріна, крім міжнародних карток, банки також можуть випускати картки типу domestic, які працюють тільки на території України. У їх числі – картки національної платіжної системи “ПРОСТІР” (до ребрендингу 2016 року – НСМЕП). Однак такі картки зустрічаються нечасто і випускаються банками переважно для виплати зарплати.
Чому банк краще заздалегідь попередити про подорож за кордон
Найнеприємніша проблема з банківською карткою, яка може серйозно затьмарити подорож, – її несподіванк блокування банком-емітентом. “Деякі фінустанови можуть скористатися правом заблокувати картку від несанкціонованого доступу, якщо побачать нетипові операції по ній, крім цього, по картці можуть бути встановлені ліміти на використання за кордоном і нею буде неможливо розрахуватися”, – попереджає директор департаменту електронної комерції Ощадбанку Володимир Москаленко.
Сама по собі операція з карткою за кордоном зовсім не обов’язково підпадає для банку під ознаки нетипової. Як пояснює Олександра Чепуріна, якщо клієнт протягом життєвого циклу картки розраховувався нею тільки в одній області України і потім провів кілька транзакцій за кордоном, фінмоніторинг банку може заблокувати картку, щоб запобігти можливому шахрайству. Водночас, якщо клієнт банку протягом багатьох років часто розраховується своєю карткою в різних куточках земної кулі, навряд чи банківську службу безпеки стурбує зарубіжна транзакція.
Побачивши нетипову операцію, банк, як правило, спочатку передзвонює клієнту для з’ясування нюансів, а не блокує картку без з’ясування обставин. Проте, щоб убезпечити себе від форс-мажору, фінустанову, яка випустила картку, краще повідомити про заплановану поїздку за кордон. У деяких банках перед поїздкою за кордон потрібно зняти обмеження на використання картки за межами України через інтернет-банкінг. Про всі ці нюанси можна розпитати, зателефонувавши на гарячу лінію для клієнтів.
Чи можуть виникнути проблеми з використанням неперсоніфікованої або нечіпованої картки?
Українські банки випускають не тільки персоніфіковані карти з прізвищем і ім’ям її власника. На деяких вказується лише її номер і термін дії, до такого типу, наприклад, належать масові кредитки ПриватБанку. Крім того, картка може мати тільки магнітну смугу або на додачу до неї мати чіп.
Як зазначає директор департаменту розвитку карткового і транзакційного бізнесу Ідея Банку Іван Степанець, операції в банкоматах не залежать від типу картки і обробляються без будь-яких обмежень. Тобто зняти готівку в Євросоюзі можна буде з будь-якої картки.
Інша річ, якщо людина звернеться з такою карткою в торгову точку. “Картки без імені і прізвища власника не дають можливості провести ідентифікацію, через що пред’явнику картки можуть відмовити в обслуговуванні, особливо в готелях. З огляду на те, що країни ЄС перейшли на емісію карток з обов’язковою наявністю чіпа, торгові точки можуть не обслужити картку, яка володіє тільки магнітною смугою”, – попереджає Степанець.
Віце-президент, виконуючий обов’язки директора з розвитку роздрібного бізнесу “Альфа-Банку Україна” Олексій Пузняк підтверджує, що багато банківських терміналів в ЄС (наприклад, для оплати парковки) дійсно можуть не приймати картки тільки з магнітною смугою. “Але в цілому проблем бути не повинно, бо в США, наприклад, більшість карток випускається без чіпа, а відмовлятися від обслуговування карток американських туристів в ЄС, звичайно ж, ніхто не буде”, – робить висновок Пузняк.
Іноді проблеми можуть виникнути з використанням карток початкового рівня. Володимир Москаленко попереджає, що торговці за кордоном можуть відмовитися приймати без пояснення причини картки класу Visa Electron, Maestro або МС Electronic.
Прецеденти відмов, про які банкіри попереджали вище, аж ніяк не масова практика, а скоріше фактор ризику, який треба враховувати. Але, щоб не “грати в рулетку”, під час подорожей в ЄС бажано віддати перевагу карткам стандарту EMV (з чіпом і обов’язковим введенням PIN-коду власноруч).
Як мінімізувати конвертаційні втрати при розрахунках за кордоном
Поряд з блокуванням картки під час зарубіжної поїздки ще одним неприємним сюрпризом для мандрівника можуть стати втрати через конвертацію валют. Щоб їх мінімізувати, начальник департаменту маркетингу і сегментів Укрсоцбанку Дмитро Коваленко рекомендує при проведенні будь-яких операцій в ЄС, будь то покупка в магазині або зняття готівки, вибирати місцеву валюту або євро, озвучивши відповідне прохання продавцю.
“Клієнта може ввести в оману послуга DCC (dynamic currency conversion – миттєва конвертація валюти), яку пропонують в торгових точках, терміналах і інтернет-магазинах за кордоном”, – розповідає Олександра Чепуріна. В цьому випадку закордонний банк-еквайєр конвертує суму покупки в національну валюту за власним, в більшості випадків завищеним, курсом. У момент операції ця сума блокується на рахунку в гривні і конвертується в валюту розрахунку між банком і платіжною системою (долар або євро). Позаяк валюта рахунку – гривня, долар знову конвертуються в гривню за курсом банку і списується з рахунку клієнта. Тобто відбувається потрійна конвертація, через яку сума операції, озвучена під час проведення розрахунків в магазині, і фактична сума списання з рахунку може помітно відрізнятися.
“Якщо ви їдете в країну Єврозони і ваш банк розраховується з міжнародною платіжною системою, в тому числі і в євро, відкривайте картку в євро, а якщо в євро розрахунки не проводяться – в доларах США. А якщо ви їдете в країну, де місцева валюта відмінна від долара і євро і банк розраховується з платіжною системою в доларах – подорожуйте з доларовою карткою”, – рекомендує Олександра Чепуріна.
Чому завзятим мандрівникам краще використовувати преміальні картки
Тим, хто часто подорожує, варто придбати преміальний пластик. За словами Інги Андрєєвої, власники карток Platinum Mastercard і World Elite Mastercard можуть безкоштовно відвідувати Mastercard Business Lounge для внутрішніх і міжнародних рейсів в аеропорту Бориспіль в Києві. Картка World Elite Mastercard також відкриває доступ до бізнес-лаунжів в аеропортах Тбілісі, Батумі, Москви, Кишинева, Будапешта, Бухареста, Праги та Відня.
“Ідеальна картка для подорожей повинна бути обрана з лінійки преміальних карток, щоб її власник отримував знижки і пільги за програмами міжнародних платіжних систем і міг скористатися такою зручною фішкою, як консьєрж-сервіс”, – говорить Дмитро Коваленко. Він знає чимало клієнтів, які делегували рутинні питання мандрівників, аж до пошуку оптимальних за ціною квитків та детального складання маршруту відпустки, саме фахівцям консьєрж-сервісу.
Деякі банки на базі преміального пластику створюють спеціальні пропозиції, адаптовані під потреби туристів. Наприклад, ПУМБ напередодні введення безвізу вивів на ринок кредитну тревел-картку SoloMандри класу Platinum зі страховкою для виїжджаючих за кордон і нульовою комісією на зняття готівки в будь-якому банкоматі світу і на конвертацію при розрахунках карткою в інвалюті.
В “Альфа-Банку Україна” під потреби “громадян світу” адаптована кредитка Alfa SkyPass Platinum без комісії за конвертацію при використанні за кордоном, включеною страховкою в поїздках за кордон, достатньою для отримання візи в будь-якому з посольств, і нарахуванням миль в рамках програми лояльності “Панорама клуб” найбільшої української авіакомпанії МАУ. А Ідея Банк розробив для мандрівників пакет Travel, який виключає плату за конвертацію при операціях за кордоном і дозволяє безкоштовно знімати готівку в зарубіжних банкоматах в межах трьох операцій на місяць.
Марія Бабенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас