У НБУ пояснили, чому інфляція в травні перевищила прогнози: подальші очікування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ пояснили, чому інфляція в травні перевищила прогнози: подальші очікування

Казна та Політика
761
Національний банк зазначає, що динаміка інфляції в травні перевищила його прогнозні показники. Про це йдеться в повідомленні НБУ.
“Фактична інфляція як в місячному вимірі, так і в річному виявилася вищою від прогнозу Національного банку. Це пояснюється, перш за все, високими темпами зростання цін на сирі продукти і посиленням впливу адміністративних чинників. Водночас тиск фундаментальних факторів був слабшим від очікуваного”, – йдеться в ньому.
Базова інфляція в травні несподівано прискорилася і склала 6,5% рік до року (в місячному вимірі склала 0,3%). Однак вона була нижчо від прогнозу завдяки поліпшенню інфляційних очікувань на тлі зміцнення курсу гривні до долара.
Прискорення базової інфляції відбулося в зв’язку з дією вторинних ефектів від підвищення цін на сирі продукти і подальшим відображенням у цінах збільшення витрат.
Зростання цін на сирі продовольчі товари продовжило прискорюватися до 13,8% р/р (за місяць ціни зросли на 4,7%).
В цілому подорожчання цих товарів було очікуваним, проте темпи зростання цін на них перевищили прогнози НБУ.
Перш за все, тривало прискорення зростання цін на м’ясо і молоко в річному вимірі.
Також на динаміці цін на сирі продовольчі товари і в подальшому відображатимуться складні погодні умови.
Зростання цін і тарифів, що регулюються адміністративно, прискорилося до 28,1% р/р (за місяць підвищилися на 11,4%). Це, перш за все, відображало підвищення тарифів на холодну воду і водовідведення з 12 травня.
Крім того, в травні істотно прискорилося зростання цін на тютюнові вироби (до 40,8% р/р) у зв’язку з проблемами з дистрибуцією.
Ціни на паливо сповільнили зростання до 15,7% р/р (збільшилися на 0,9% м/м) на тлі високої бази порівняння.
Індекс цін виробників у травні сповільнилося до 27,1% р/р (-1,3% м/м) перш за все за рахунок зменшення темпів зростання цін у видобутку металевих руд і металургійному виробництві.
Поточна динаміка ІСЦ і його складових, незважаючи на нижчу, ніж очікувалося, базову інфляцію, свідчить про посилення ризиків, споживча інфляція за результатами 2017 може перевищити прогноз НБУ (9,1% р/р).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас