Китай розробляє космоплан з горизонтальним злетом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай розробляє космоплан з горизонтальним злетом

Технології&Авто
573
Китайська аерокосмічна корпорація Casic розробляє космічний апарат, який буде злітати і сідати, як звичайний літак. В якості основи був узятий корабель White Knight Two компанії Virgin Galactic, призначений для суборбітальних екскурсій. Але китайці хочуть збільшити висоту польоту свого апарата, аж до стикування з МКС.
Про плани щодо створення супер-шаттла заявив віце-президент Casic Лю Шіцюань під час конференції Global Space Exploration, що проходила в Пекіні на початку тижня. Технічне проектування, включаючи дизайн фюзеляжа і двигун, вже завершилося, але дата першого польоту ще невідома. Передбачається, що космоплан Casic буде злітати і сідати зі звичайного аеропорту, як літак, але при цьому мати достатню потужність, щоб пробитися за межі гравітаційного поля Землі і пристикуватися до МКС, каже Лю Шіцюань. У разі успіху, це значно знизить витрати доставки вантажів і людей на навколоземну орбіту.
«Це серйозний прорив, – говорить професор Бейханского університету в Пекіні Чжан Тао. – Це означає, що Китай наздоганяє США в космічній гонці і навіть намагається вийти вперед».
Американські ВПС місяць тому зробили вже четвертий тестовий орбітальний політ експериментального космічного корабля X-37B. Однак він більше схожий на старий-добрий шаттл – запускається вертикально з майданчика за допомогою ракети-носія, а його маленькі крила не володіють достатньою аеродинамікою для самостійного зльоту.
Незважаючи на те, що китайський апарат буде більше схожий на літак, поки не ясно, чи зможе він однаково ефективно працювати в повітрі і в космосі. На думку професора Харбінського технологічного інституту Цао Ціньє, одна тільки зміна гравітації може зробити літак повністю некерованим. Однак Чжан Тао впевнений, що оголошувати про сирий проект – не в дусі китайців, тому багато проблем, швидше за все, вже вирішені.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас