Реформа енергоринку може стати енергетичним "безвізом" для України, – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа енергоринку може стати енергетичним "безвізом" для України, – експерт

Енергетика
363
Закон про ринок електроенергії дозволить створити в Україні конкурентну модель енергетичного ринку.
Про це заявив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин Землянський.
“Це, безумовно, прогресивне рішення, як базова річ, яка дасть можливість на її основі формувати нову модель ринку. Але ми впираємося в те, що закони у нас хороші, але, як завжди, можуть виникнути проблеми з їх реалізацією”, – зазначив експерт.
За його словами, реформування енергоринку за своїм значенням для України може зрівнятися з отриманням безвізового режиму. Однак для цього ще потрібно виконати серйозну роботу.
“На сьогодні надто оптимістично називати зміни законодавства європейським енергетичним безвізом. Для того, щоб він настав, потрібно провести купу інституційних і структурних рішень, які на сьогоднішній день просто-напросто відсутні. Потрібно провести підготовчу роботу і прийняти багато підзаконних актів для виконанням цього закону, як було при реформуванні газового ринку,
відповідні мережеві і роздрібні кодекси. Необхідно технічно забезпечити перехід – це і програмне забезпечення, і будівництво вставок для того, щоб можна було синхронізуватися з європейським ринком. Це ті речі, які повинні бути зроблені, щоб ми могли говорити, що у нас настав спокій. До цього ще дуже далеко. І я не думаю, що прийняття закону в одну мить перетворить нашу українську енергетику на молочні ріки з кисільними берегами”, – пояснив Валентин Землянський.
Експерт уточнив, що суттєвою перешкодою для переходу на нову модель енергоринку є економічна ситуація в країні.

Довідка Finance.UA

  • 8 червня президент України Петро Порошенко підписав Закон “Про ринок електроенергії”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас