В уряді розповіли, скільки коштуватиме будівництво сховища ядерного палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В уряді розповіли, скільки коштуватиме будівництво сховища ядерного палива

Енергетика
360
Уряд України затвердив проект будівництва в Чорнобильській зоні централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій загальною вартістю 37,217 млрд грн, що розрахований на 16,5 років і включає в себе 15 пускових комплексів.
“Україна зробила істотний крок уперед зі створення першої за часів незалежності власної ядерної установки, експлуатація якої дозволить змінити існуючу схему поводження з відпрацьованим ядерним паливом вітчизняних атомних електростанцій і позбутися залежності від послуг російських підприємств з тимчасового зберігання, тим самим зміцнити енергетичну безпеку України”, – прокоментувало прийняття цього розпорядження Міненерговугілля.
Відомство зазначило, що в ЦСВЯП з застосуванням передової технології поверхневого “сухого” зберігання із двобар’єрною герметичною системою ізоляції, що забезпечується обладнанням спеціально спроектованих інженерних систем контейнерного типу компанії Holtec International (США), протягом 100 років буде безпечно зберігатися відпрацьоване ядерне паливо Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС.
Будівельні та експлуатаційні роботи, а також фінансування робіт за власні кошти проводитиме держпідприємство “НАЕК “Енергоатом”, зазначає Міненерговугілля, нагадуючи, що до введення в експлуатацію ЦСВЯП “Енергоатом” змушений платити за тимчасове зберігання російським підприємствам.
Згідно із затвердженим проектом, передбачається будівництво на 18,2 га (з промислової ділянки площею 11,7 га) сховища, розрахованого на 458 контейнерів HI-STORM на 16,53 тис. відпрацьованих тепловиділяючих збірок, з яких 388 контейнерів на 12,01 тис. збірок для реакторів типу ВВЕР-1000, решта – для ВВЕР-440.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас