Уряд спростив умови будівництва в Україні: що змінилось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд спростив умови будівництва в Україні: що змінилось

Нерухомість
1597
Сьогодні уряд ухвалив пакет підзаконних актів, що забезпечать виконання закону №1817 щодо удосконалення містобудівної діяльності. Про це під час засідання Кабміну повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіональних розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.
За словами міністра, цей пакет підзаконних актів спрямований на дерегуляцію будівельної діяльності, поліпшення умов ведення бізнесу, зменшення зловживань контролюючими органами у видачі дозвільних документів, усунення корупційної складової, а з іншого боку — на підвищення відповідальності забудовників.
Прийняли наступні нововведення:
  • Скасували категорії складності (яких було 5) й перейшли до класу наслідків, визначення яких зараз чітко врегульовано. Адже раніше найбільше корупційних зловживань виникало саме у питанні визначення категорії складності об’єкту, що в свою чергу впливало на вид дозвільного документу (декларація або дозвіл).
  • Скасували декларацію на початок виконання будівельних робіт. Відтепер будівництво об’єктів з незначними наслідками (СС1) здійснюватиметься за повідомленнями, а об’єктів з середніми та значними наслідками (СС2 та СС3) — за дозволами.
  • Встановили чіткі рамки й критерії для перевірок — в залежності від ступеню ризику об’єкту. Зокрема: — з високим ступенем ризику (СС3) — не частіше одного разу на два роки; — середнім ступенем (СС2) — не частіше одного разу на три роки; з незначним ступенем (СС1) — не частіше одного разу на п’ять років.
  • Затвердили перелік будівельних робіт, що не потребують отримання дозволів на початок їх виконання та не потребуватимуть прийняття в експлуатацію. Серед таких робіт є відновлення благоустрою, дитячих і спортивних майданчиків, перепланування ненесучих стін в квартирах, заміна покриття покрівель будинків, монтаж технічних засобів телекомунікацій та антенних споруд зв’язку, забезпечення безперешкодного доступу для інвалідів, будівництво фортифікаційних споруд тощо.
  • Закріпили норму про залучення громадських інспекторів, в тому числі з числа осіб з інвалідністю до прийняття об’єктів в експлуатацію та здійснення державно-архітектурного будівельного контролю для визначення норм для безперешкодного доступу до об’єктів будівництва.
Зазначається, що розроблений Мінрегіоном закон набирає чинності з 10 червня 2017 року.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас