Біткоїн – мильна бульбашка чи золото 21 століття? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біткоїн – мильна бульбашка чи золото 21 століття?

Фінтех і Картки
8433
2017 року біткоїн, показавши приголомшливу прибутковість, став найбільш прибутковим інструментом для інвесторів. Всього за 5 місяців вартість біткоїна зросла з 755 до 2847 доларів, або в 3,8 рази. У поточному році біткоїн вже зріс на 277%, і за прогнозами експертів, на цьому не зупиниться. За цей самий період американський індекс акцій S&P500 додав лише 9%.
Поява криптовалют надалі обіцяє чинити все більший вплив на фінансові ринки. На думку експертів, біткоїн ще не завершив фазу свого зростання і в подальшому може принести вагомі вигоди для покупців. Чим у підсумку виявляться криптовалюти – надійним фінансовим інструментом і альтернативою традиційним валютам, або стануть черговою економічною бульбошкою, порівнянною з кризою доткомів – наразі стверджувати важко.
Альтернатива акціям і облігаціям?
На думку старшого аналітика компанії Альпарі Романа Ткачука, біткоїн – цікавий для інвестування інструмент, але при цьому і високоризикований. З початку цього року курс біткоїна зріс у кілька разів. За чотири роки він зріс уже в 60 разів, озолотив тих, хто вкладався в нього на початковому етапі.
«Біткоїн – сучасний аналог золота, певною мірою він є альтернативою долару і всій сучасній фінансовій системі. Як і у золота, у нього немає справедливої вартості, все визначається балансом попиту і пропозиції», – каже Ткачук.
Біткоїн – мильна бульбашка чи золото 21 століття?
Біткоїн – вже давно розглядається як інструмент інвестування, коментує Андрій Шевчишин, старший аналітик ГК FOREX CLUB. Одна лише динаміка цього активу є викликом практично всім торговим інструментам, не кажучи вже про валюти. Ще у 2011 році за біткоїн давали трохи більше ніж 13 доларів, а зараз його вартість перевищила 2800 доларів.
«Набираючи популярність як засіб платежу, біткоїн активно нарощує свій курс до долара. Що більше транзакцій з використанням біткоїна, то більша його вартість. Збільшення вартості приваблює ще більше інвесторів і спекулянтів — підкреслює експерт. – А якщо врахувати особливості технології блокчейна, закладеного алгоритму створення нових біткоїнів (майнінг), і обсяг емісії (кінцева кількість біткоїнів обмежена), привабливість для інвесторів тільки підвищується. Відсутність витрат на володіння також додає популярності біткоїну, підвищуючи його привабливість».
Ще один чинник зростання – дворазове зменшення емісії нових біткоїнів при зростаючому інтересі на нього у покупців. Зараз попит на біткоїн зростає швидше за пропозицію, що призвело до зростання ціни.
Зростання популярності біткоїна базується не тільки на активізації використання криптовалюти в розрахунках, а й на використанні біткоїна як засобу обходу валютних обмежень при виведенні валюти за кордон.
Чи варто купувати криптовалюти? На думку Романа Ткачука, доцільно вкладати в криптовалюти 10-20% інвестиційного портфеля, за аналогією із золотом і іншими дорогоцінними металами.
Чи зрстатиме в ціні біткоїн?
Зараз біткоїн користується популярністю, у тому числі у спекулянтів, коментує Роман Ткачук. Враховуючи цей фактор, зростаючий тренд може бути продовжений. Певною мірою це бульбашка, вона може надуватися ще тривалий час. Втім, що більше збільшення, то більші ризики здування бульбашки і корекції вниз. Головний ризик для криптовалют – посилення регулювання з боку світових центральних банків.
На думку Андрія Шевчишина, біткоїн зараз виглядає перекупленим. Корекція може початися в будь-який момент, і вона може бути глибокою – до 1800 – 2000 доларів за біткоїн.
Однак поки в світі складається невизначена геополітична ситуація, популярність блокчейна набирає обертів, новинне тло складається переважно позитивне і інвестори готові купувати криптовалюти – зростання буде продовжуватися. Тому в найближчі кілька тижнів вартість біткоїна може зрости до 3000 доларів.
Перспективи криптовалют
Інтерес до криптовалют пов’язаний з перспективами технології блокчейн в цілому. Приміром, в платформі Etherium можна прописувати виконання умов для здійснення оплати.
Популярність криптовалют зростає, показовим є зростання обсягу торгів та кількості запитів у Google за ключовим словом bitcoin.
«Вже зараз сумарна вартість всіх біткоїнів перевищила $46 млрд, а це більше за капіталізацію «Газпрому», – коментує Роман Ткачук.
Біткоїн – мильна бульбашка чи золото 21 століття?
Головне питання – чи визнають біткоїн світові центробанки. Поки що вони займають обережну позицію. Заступник директора департаменту технологій Народного банку Китаю заявив про бажання створити нормативну базу для ICO, це аналог IPO для криптовалют.
Заступник голови Центробанку РФ Ольга Скоробогатова заявила про плани регулятора розробити національну віртуальну валюту. Поки що деталі та плани цього процесу не оприлюднені.
ФРС США поки що зберігає нейтралітет, вона відхилила заявки від двох біткоїнових ETF.
біткоїн і технологія блокчейна продовжать розвиватися, вважає Андрій Шевчишин. Капіталізація ринку криптовалют вперше перевищила позначку 100 млрд доларів. Використанням технологічної новинки починають цікавитися уряди.
Японія 1 квітня 2017 року визнала біткоїн офіційним платіжним засобом. Сінгапур веде розробку цифрового сінгапурського долара.
Державне агентство з питань електронного урядування і компанія BitFury у квітні 2017 року підписали меморандум про впровадження блокчейн в держуправління в Україні.
Багато країн і центробанків досліджують блокчейн – основну технологію біткоїна. При цьому вже багато банків висловлювали бажання створення продуктів на основі блокчейна.
Бульбашка, чи валюта майбутнього?
Ми не вважаємо біткоїн мильною бульбашкою, коментує Андрій Шевчишин. Технологія розвивається, залучаючи нових послідовників. Є, звичайно, і ризики – технологічні та фундаментальні – при виході валюти на більш високий рівень використання. Вартість справді спекулятивно завищена, як для поточного моменту, але поки її тримає попит – ціна буде зростати.
А ось Роман Ткачук вважає, що біткоїн – це бульбашка, втім, як і весь американський фондовий ринок. Вона може продовжити надуватися ще тривалий час, але обов’язково лусне, це лише питання часу.
Експерти фінансового ринку вважають, що біткоїн поки ще не може виконувати функцію повноцінних грошей.
У біткоїна дуже мінливий курс, тому ніхто не погодиться використовувати для розрахунків валюту, вартість якої може за день змінюватися на 15%. Щоб біткоїн серйозно розглядався як альтернатива долару і євро, необхідне значне зниження діапазону його курсових коливань.
Біткоїн – мильна бульбашка чи золото 21 століття?
Поки що немає чіткого ставлення Центробанків до біткоїна та інших криптовалют. Натомість проглядається тенденція посилення боротьби з конвертацією криптовалют в гроші і навпаки. Можливо, в майбутньому будуть вводитися санкції проти онлайн-ритейлерів, які беруть криптогроші, і це стане вагомою перешкодою для подальшої їх популяризації.
Продовжує залишатися проблемою недосконала система захисту гаманців від шахраїв, скандал з біржею MtGox яскраве того підтвердження.
Способи захисту електронних гаманців стають більш надійними, але рівня, коли власники гаманців будуть захищені від злому, ще не досягнуто.
Фактично Bitcoin є інструментом для венчурних інвестицій і спекулятивних операцій.
При цьому вже зараз Bitcoin є повноцінною і основною розрахунковою валютою на ринку криптогрошей. Інші криптовалюти конвертуються в Bitcoin або Litecoin, а потім вже виводяться в долар, євро або юань.
Цілком можливо, що на біткоїн чекає грандіозне майбутнє, якщо обставини для нього складуться сприятливо. Але перспектива криптогрошей залишається невизначеною, що створює як великі можливості, так і породжує для покупців надвисокі ризики.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас