Банк «Розрахунковий центр» звільнять від докапіталізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк «Розрахунковий центр» звільнять від докапіталізації

Фондовий ринок
447
Національний банк разом з депутатами парламенту знайшли спосіб, як вивести банк «Розрахунковий центр» з-під загрози проблемного статусу.
Статутний капітал банку «Розрахунковий центр», який на 77,79% належить Нацбанку, зараз становить 153,1 млн грн. Проте вже до 11 липня його мінімальний капітал повинен бути 200 млн грн. Інакше НБУ змушений буде перевести банк до категорії проблемних. Ще в березні НБУ не знав, що робити з цим банком.
Голова підкомітету з питань страхової діяльності комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Верховної Ради Олександр Жолобецький, перший заступник голови комітету Михайло Довбенко (обидва – БПП) і голова комітету Сергій Рибалка (Радикальна партія Олега Ляшка) 2 червня зареєстрували законопроект № 6539, який вирішує цю проблему раз і назавжди. Банку не тільки не буде потрібно збільшувати зараз капітал до 200 млн грн, але і не доведеться підвищувати його до 500 млн грн до 2024 року, як повинні робити інші банківські установи.
В законі «Про банки і банківську діяльність» буде прописано, що вимоги до статутного капіталу банку, який має статус Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках, встановлюються законом «Про депозитарну систему України». А в цьому законі встановлюється мінімальна планка капіталу до 120 млн грн. При цьому прибирається норма, що цей банк зобов’язаний бути публічним акціонерним товариством.
Відмова від докапіталізації пояснюється двома основними причинами. Банк «Розрахунковий центр» виконує обмежений перелік функцій і не бере на себе такі ризики, як інші комерційні банки. Друга причина – докапіталізація банку повинна бути проведена за рахунок коштів держбюджету.
Додатково відкривається шлях до повної приватизації банку «Розрахунковий центр»: з тексту закону вилучається норма про те, що частка НБУ не повинна бути менше ніж 25%+1 акція. Зараз держава (через Нацбанк, Кабмін і Мінфін) контролює 90,8% акцій у капіталі банку. Відмова від держчастки в банку необхідна, згідно з пояснювальною запискою, для «подальшого розвитку Розрахункового центру та покращення якості надання ним послуг».
Напередодні реєстрації законопроекту НБУ провів зустріч з НКЦПФР, на якій повідомив подробиці того, що чекає на банк «Розрахунковий центр». В НБУ сказали, що банк буде реформовано, а голова НКЦПФР Тимур Хромаєв акцентував увагу на залученні стратегічного інвестора до складу акціонерів РЦ. Регулятори фінансового ринку пообіцяли поступово зменшити свою частку в капіталі РЦ, допустити в капітал стратегічних інвесторів, а також локальних та іноземних учасників.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас