Україна ризикує наблизитися до дефолту – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна ризикує наблизитися до дефолту – експерт

Казна та Політика
2146
Україна відносно спокійно розрахується по зовнішніх боргах у 2017-2018 роки, однак до 2019 можливі серйозні труднощі. Такий прогноз озвучив член експертної ради при Раді Національно банку України (НБУ), головний виконавчий директор Центру розвитку ринкової економіки (CMD-Ukraine) Юрій Прозоров.
“За час цієї паузи (від реструктуризації боргів – Ред.) необхідно створити умови, які забезпечать виплати у 2019-2020 роки. Можна, звичайно, чекати дива, подібного до несподіваного надходження “грошей Януковича”, і через 1-1,5 року. Питання в тому, де опиниться економіка до того часу. Нам необхідне зростання економіки вище 8% хоча б з наступного року. Це притому, що в цьому році навіть 2% отримати проблематично”, – заявив Прозоров.
“Якщо нічого не підготуємо і не отримаємо надходжень від приватизації, то в 2019 році впритул наблизимося до дефолту (в 2019-2020 рр. – Ред.)”, – вважає фахівець.
На думку експерта, розрахуватися з боргами в 2019 році Україні допоможе тільки перезапуск економіки і її зростання.
“[Треба], щоб економіка генерувала валютну виручку, що вирівняє платіжний баланс і підтримає валютні резерви. Можна, звичайно, замінити старі борги, випустивши нові зобов’язання, відтермінувавши виплати. При цьому необхідно прагнути відійти від невдалого механізму прив’язки виплат за реструктуризованими борговими зобов’язаннями до динаміки ВВП. Тоді в 2019-2020 рр. уникнемо негативних тенденцій по борговому ринку”, – вважає експерти.
При цьому, за його словами, неминуча повторна реструктуризація боргів.
“Дефолт в 2019 році буде найбільш невдалим виходом із ситуації, якщо за наступні півтора року Кабмін не знайде джерело та механізм заміщення коштів. Поки що більш вірогідною виглядає повторна реструктуризація. До цього потрібно готуватися сьогодні, а не зволікати, як у випадку з “боргами Яресько” до останнього, щоб потім погоджуватися на невигідні умови. Поки що дефолту не чекаю, але повторна реструктуризація неминуча”, – вважає Прозоров.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас