Bloomberg: Електромобілі щодня роблять непотрібними 28 тис. барелів нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bloomberg: Електромобілі щодня роблять непотрібними 28 тис. барелів нафти

Енергетика
3240
Вплив електромобілів на глобальний ринок бензину і дизельного палива поки що незначний. Але він дуже швидко зростає, пише Bloomberg.
З 2011 року кількість нафти, яку щодня робить незатребуваною електротранспорт, збільшилася в 95 разів.
У 2011 році через електромобілі продавалося лише на 300 барелів нафти на день менше, ніж могло б, якби це були автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння.
Для розуміння того, яка це крапля в морі, нагадаємо, що зараз добове споживання нафти в усьому світі становить 100 млн барелів.
Однак за останні 6 років «крапля», яку забирає електротранспорт у світового ринку нафти, помітно підросла. Тепер електромобілі щодня роблять непотрібними 28 000 барелів нафти. Показник збільшився у 95 разів. Це як і раніше небагато — 0,03% денного споживання нафти.
Разом з тим виробництво електромобілів зростає, технології, що стоять за акумуляторами, поліпшуються, тому електротранспорт буде гарантовано все більше знижувати попит на нафту.
Статистика з продажу електромобілів цікава в першу чергу своєю динамікою, а не загальною кількістю проданих автомобілів. Якщо порівнювати кількість електрокарів з автомобілями на вуглеводнях, то відсоток буде дуже маленьким. Але можна дивитися з іншого боку: в 2016 році було продано на 55% більше EV, ніж роком раніше: у США продано на 44% більше, у Канаді — на 60%. Отже вплив електромобілів на паливний ринок стрімко зростає. У минулому році EV витіснили з ринку на 77% більше нафти, ніж у 2015 році.
У Bloomberg вважають, що продажі електромобілів в 2017 році збільшаться мінімум на 39%. А частка витісненого палива зросте на 60%. Тренд переходу на електричний транспорт підтримують цілі держави та великі компанії. Індія, імовірно, повністю перейде на електромобілі до 2032 року. Відповідні рекомендації уряду дав Державний аналітичний центр. У Пекіні та найближчих районах 70 000 таксі будуть замінені електричними. А німецький концерн Daimler інвестує $10 млрд на створення електромобілів.

Довідка Finance.UA:

  • В 2016 році електромобільні стартапи отримали рекордні $2 млрд інвестицій.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас